Dostupni linkovi

Haradinaj za uzajamno priznanje, Vučić za razgraničenje


Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, u odvojenim obraćanjima izneli su danas stav da su za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali bez uslovljavanja, odnosno ukidanja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Njihova mišljenja, međutim, po pitanju Preševske doline nisu toliko usklađena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s druge strane, poručuje da se zalaže za razgraničenje na Kosovu.

Tači je o dijalogu govorio na prištinskom aerodromu uoči odlaska za Bratislavu, gde će sutra, 7. juna, učestvovati na panelu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a Haradinaj nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. ​

Prema Haradinajevim rečima, Kosovo podržava nastavak dijaloga, ali se taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH neće ukinuti, što je inače uslov Srbije da se vrati za pregovarački sto. Kako je dodao, ukidanje takse nije ni zatraženo u Berlinu. ​Haradinaj je takođe rekao da se Kosovo nakon sastanka sa Mereklovom nalazi u jačoj poziciji, te je govorio i o dva moguća scenarija u procesu dijaloga - velika odluka ili sporazum, ili duži proces pregovora.

"Nakon što je u proces uključen američki predsednik (Donald) Tramp, dakle nakon njegovog pisma, ali sada i nakon direktne uključenosti Angele Merkel i Emanuela Makrona, treba da se nadamo mogućnosti postizanja jednog velikog sporazuma. Ukoliko se ne postigne ovaj veliki sporazum, onda će to biti višemesečni ili višegodišnji proces", kazao je Haradinaj, dodajući da je teško moguće postizanje 'velikog sporazuma'.

​"Možda ćemo ovu energiju da iskoristimo za postizanje jednog okvira za sporazum, a koji će se potom pregovarati putem visokog predstavnika EU, kao što je do sada bila gđa Mogerini. Međutim, mislim da će Berlin do tada imati direktnog predstavnika u procesu", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da je nemačka kancelarka bila zainteresovana za mogućnosti nastavka dijaloga, a govoreći o predstojećem samitu u Parizu 1. jula premijer Kosova je dodao da je posvećenost Merkelove i francuskog predsednika Makrona dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom veoma važna.

"U našem interesu je da se održi i sastanak u Parizu, ali i da se nastavi sa sastancima. Također je važno da se i dijalog nastavi", naveo je on.

Haradinaj je ponovio da bi konačan ishod dijaloga trebao da bude recipročno priznanje u okviru postojećih granica.

"Podrazumeva se da bi u sklopu konačnog sporazuma bilo tretirano i pitanje prava kosovskih Srba, ekonomski odnosi, slobodna trgovina bez ikakvih barijera, ali ključ je priznanje Kosova od strane Srbije", dodao je Haradinaj.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači je uoči polaska za Bratislavu, gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati na 'Bratislava Forumu' GlobSec-a, saopštio da će u Bratislavi jasno poručiti da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja.

"Debata, kako je planirano, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, neće biti laka", ocenio je Tači, podsećajući na njihove "velike razlike kada se radi o aktuelnim dešavanjima u regionu, o međususedskim odnosima Kosova i Srbije".

"Jasno ćemo naglasiti da se dijalog Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, a kako bi se okončao ovaj istorijski i veoma težak proces, kako bi se postigao konačni, sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum i okončala sva otvorena pitanja Kosova i Srbije, postiglo recipročno priznanje, istovremeno i priznanje Kosova od pet država članica EU. Takođe, to će omogućiti sigurno perspektivu u NATO i EU, ali i članstvo Kosova u UN. Sporazum Kosova i Srbije će podrazumevati mir i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu", izjavio je Tači.

Dodao je i da će, bilo gde da se nalazi, isticati da bi bilo "od suštinskog značaja da se isprave istorijske nepravde, a kako bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, bez ugrožavanja teritorija Republike Kosova, ni za centimetar".

A na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Kosova o pripajanju Preševske doline Kosovu, premijer Haradinaj je rekao da "diskusija o tome povremeno vraća, ali fokus Kosova treba da bude na agendi, a to je priznanje od pet država članica EU i od Srbije, što će otvoriti dalje perspektive Kosovu."

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe". On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG