Dostupni linkovi

Tači: Debata sa Vučićem neće biti laka


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da će u Bratislavi jasno poručiti da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja. On je dodao i da će, bilo gde da se nalazi, isticati da bi bilo "od suštinskog značaja da se isprave istorijske nepravde, a kako bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, bez ugrožavanja teritorija Republike Kosova, ni za centimetar".

On je to izjavio na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu, pre nego što je krenuo za Bratislavu gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati na 'Bratislava Forumu' GlobSec-a, odnosno na panelu na kojem će se razgovarati o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije.

"Debata, kako je planirano, sa predsedsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, neće biti laka", ocenio je Tači, podsećajući na njihove "velike razlike kada se radi o aktuelnim dešavanjima u regionu, o međususedskim odnosima Kosova i Srbije".

"Jasno ćemo naglasiti da se dijalog Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, a kako bi se okončao ovaj istorijski i veoma težak proces, kako bi se postigao konačni, sveobuhvatni i pravno obavezujuć sporazum i okončala sva otvorena pitanja Kosova i Srbije, postiglo recipročno priznanje, istovremeno i priznanje Kosova od pet država clanica EU. Takođe, to će omogućiti sigurno perspektivu u NATO i EU, ali i članstvo Kosova u UN. Sporazum Kosova i Srbije će podrazumevati mir i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu", izjavio je Tači.

Tači je rekao da će sa Vučićem biti samo na panelu, i da neće biti odvojenog bilateralnog sastanka, što i nije bilo planirano. On je dodao da će i predstavnicima EU u Bratislavi naglasiti neophodnost da se Kosovu ukine vizni režim budući da je "Kosovo ispunilo sve uslove".

"Najbolje vreme, iako su zakasnili, je sada", dodao je Tači.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe". On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

Takođe, premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je izjavio da podržava postizanje sporazuma sa Srbijom koji bi doprineo recipročnom priznanju u sklopu postojećih granica dveju država. On je to izjavio tokom posete Berlinu, gde se u jutarnjim satima sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga

XS
SM
MD
LG