Dostupni linkovi

Vučić: Ja sam za razgraničenje na Kosovu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe".

On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu, Vučić je rekao da je sednica SB UN uvek važna zbog "statusnog pitanja" ali je i ocenio da je skup u Parizu početkom jula u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke premijerke Angele Merkel, "mnogo važniji", iako, kako je naveo, nije siguran da će uopšte biti održan.

'Fridom haus nema ništa novo'

Vučić je izjavio da poslednji nalazi američke nevladine organizacije Fridom haus o stanju medijskih sloboda ne predstavljaju "ništa novo" već da se, kako je kazao, radi o dva teksta napisana na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja čije su suštinske mete, kako je ocenio, mađarski premijer Viktor Orban i američki predsednik Donald Tramp.

Vučić je rekao da u tom nalazu ima "na desetine stranica, a da je za Srbiju izvučen samo antrfile".

On je odbacio kritike na račun medijskih sloboda u Srbiji navodeći da o pritisku govore oni koji "hoće da napišu šta god hoće".

Američka nevladina organizacija Fridom haus je u novom izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana navela kao primere vođa koji vešto rade na gušenju nezavisnih medija.

Glavna autorka izveštaja Fridom hausa Sara Repuči izjavila je za Glas Amerike da je "uočljiv pad medijskih sloboda otkad je na vlasti Aleksandar Vučić i zaista postoji ozbiljan razlog za zabrinutost".

'Redovni izbori u martu ili aprilu'

Redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani u martu ili aprilu 2020. godine, kazao je Vučić.

On je dodao i da se "neće desiti" da Srbija ne otvori nova pregovaračka poglavlja sa EU.

"Otvorićemo poglavlja, to građanima nije naročito važno ali nama jeste jer govori o tome šta radimo, u kojim smo oblastima napredovali a u kojima nismo. Ima stvari koje ćemo morati da menjamo, rekao sam da osim u izuzetnim situacijama poput međunarodnih ugovora, ne može više da se ide na menjanje zakona po hitnom postupku", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG