Dostupni linkovi

Protest u Beogradu: 'Želja nam je samo jedna, da fantoma više nema'


Godišnjica Savamale: Spomenici čelnicima Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Godišnjica Savamale: Spomenici čelnicima Beograda

Protest pod nazivom “Za grad bez fantoma na vlasti“, koji povodom tri godine od rušenja objekata u kvartu Savamala organizuje Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, počeo je govorima u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, a završio šetnjom do Skupštine Beograda i otkrivanjem spomenika bivšem gradonačelniku Siniši Malom i aktuelnom zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Velike lutke Vesića koji drži gondolu i Malog koji ima bager, postavljene su u parku ispred Skupštine Beograda.

"To je spomenik korupciji, bahatosti, privatizacijama, krađama, fantomima i svemu onome što naš grad nije", rekao je Dobrica Veselinović iz Incijative Ne da(vi)mo Beograd.

Dodao je da su to jedini spomenici koje će Vesić i Mali dobiti u Beogradu.

"Vesić i Mali ne zaslužuju naš grad i sledeće godine neće biti ovde", kazao je Veselinović.

"Spomenici" Siniši Malom i Goranu Vesiću ispred Skupštine Beograda
"Spomenici" Siniši Malom i Goranu Vesiću ispred Skupštine Beograda

Na protestu koji je počeo u Hercegovačkoj ulici, ispred Geozavoda, predsednik Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je da su Vesić i Mali "na vrhu piramide zla" i "vrsni vizionari destrukcije", koji za svoja nedela prema gradu još nisu odgovarali.

Lazović je rekao da će spomenicima "njihova imena zauvek ostati uklesana u istoriji Beograda kao opomena kako se nikad više ne bi ponovila ponovila situacija da Beogradom vladaju fantomi".

On je kazao da je situacija u Beogradu "mračna", ali da ujedinjeni i solidarni građani mogu da je poprave.

"Beogradska gondola, muzička fontana, Beograd na vodi, virtuelni metro, seča drveća, nelegalna gradnja, iseljavanje ljudi, kolaps saobraćaja, novogodišnja rasveta, otimačina, bahatost, bezobzirnost, mržnja, to je danas slika našeg grada", ocenio je on.

Radomir Lazović
Radomir Lazović

Monika Milosavljević, docetkinja odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu jedna i od pokretačica peticije protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu, izjavila je da nepoštovanje procedura i institucija povezuje rušenje u Savamali, izgradnju gondole i niz drugih događaja poput prošlogodišnjeg isecanja lokomotive u muzejskom depou iz 19. veka.

Malom pobedom nazvala je rešenje Upravnog suda kojm se nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole, ali je dodala da "borba tek predstoji".

„Mi ćemo zauvek izgubiti informacije, znanja, nasleđe. Ono što su takođe ozbiljne posledice jeste što svim ljudima koji se bave nasleđem u Srbiji saopštavate – bezvredni ste, vaše struke su bezvredne, vaši etički standardni i strukovne norme su bezvredne i bezvredno je to što radite“, rekla je Milosavljević.

Baklje ispred zgrade Vlade Srbije
Baklje ispred zgrade Vlade Srbije

​Miloš Injac iz Inicijative "Za krov nad glavom" i "Ne da(vi)mo Beograd" rekao je da se slučajevi poput Savamale, koji se postao sinonim za suspenziju zakona i Ustava, dešavaju svakodnevno.

"Ovde gde stojimo je hotel Bristol gde trenutno živi 30 porodica. Svaki dan se može deseiti da taj hotel postane prošlost, a te porodice beskućnici. Zahtevamo da se prinudna iseljenja obustave do promene zakona i da se onemogući iseljenje iz jedinog krova nad glavom. Svima kojima prete izvršitelji sa ovog mesta poručujemo - niste sami. Domove ne damo", poručio je Injac.

Profesor Zoran Stojiljković iz sindikata Nezavisnost došao je sa predlogom.

"Hajde mi svi ovde da napravimo institut za demokratske standarde i političku odgovornost, da merimo svaki njihov potez, da im pokažemo da im nećemo ništa zaboraviti, da ovi koji su se proslavili pre tri godine, a nismo utvrdili ničiju odgovornost, budu u strahu da će im nekad za nešto pitati. Skinućemo ih jedino ako nastupamo ujedinjeni, jer mi imamo znanje kako se može kontrolisati javna politika", rekao je Stojiljković i dodao da čekaju demonstrante na prvomajskim protestima.

Na putu ka Skupštini Beograda
Na putu ka Skupštini Beograda

Rastislav Dinić ispred Udruženja slobodnih stanara iz Niša upozorio je da su "fantomi posle Savamale došli na Staru planinu gde su tukli ljude i otimali reke, a onda su preko noći iz mog grada Niša odneli su ceo jedan aerodrom".

"To što smo videli pre tri godine je bio početak sistemskog uništavanja javnih dobara i otimanja javnih resursa u korist privatnog kapitala. Svi zajedno smo naučili da ne možemo da se odupremo dok jedni drugima ne pomognemo. Sve što se desi u Beogradu, problem je cele Srbije. Sve što se desi u Nišu problem je cele Srbije. Oni imaju bagere, kamione, a mi imamo solidarnost. Kao pobunjeni gradovi možemo samo da uzviknemo - želja nam je samo jedna, da fantoma više nema", rekao je Dinić. ​

Protestna kolona ispred Skupštine grada
Protestna kolona ispred Skupštine grada

Posle govora sa kamiona koji je postavljen u Hercegovačkoj ulici, krenula je šetnja do zgrade Vlade Srbije, pa Skupštine Beograda gde su simbolično postavljeni spomenici Siniši Malom i Goranu Vesiću.

Protestu su prisustvovali predstavnici svih lokalnih pokreta okupljenih u Građanski front, antivladinih protesta '1 od 5 miliona', članovi Pokreta ujedinjenih fantoma, LGBT organizacije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom...

Građani su nosili transparente "Dok svi nisu slobodni - niko nije slobodan", "Nećemo samo promenu već promenu sitema", a na kamionu koji je predvodio kolonu bio je transparent "Solidarnost". Nosili su i zastave sa žutom patkom, jednim od simbola organizatora protesta Incijative "Ne davimo Beograd".

Među učesnicima protesta su i lideri opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Balša Božović, Vuk Jeremić.

U Hercegovačkoj ulici, predviđenoj za izgradnju dela projekta "Beograd na vodi“, u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine osobe maskirane fantomkama bagerima su srušile više objekata, a policija se nije odazivala na pozive građana. Slučaj nezakonitog rušenja do danas nije rasvetljen.

Za slučaj rušenja u Savamali do sada je odgovarao samo šef smene u policiji Goran Stamenković, koji je bio dežuran u noći rušenja. Njemu je u maju 2018. godine izrečena uslovna kazna od pet meseci zatvora zbog nesavesnog rada, koju će morati da odsluži ako isto krivično delo ponovi u naredne dve godine.

Transparent "Pravda za Davida" na protestu u Beogradu
Transparent "Pravda za Davida" na protestu u Beogradu

​Niko drugi u beogradskoj vlasti nije odgovarao, niti se protiv bilo koga vodi proces, iako je tadašnji premijer, danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u junu 2016. godine izjavio da iza incidenta stoje “najviši organi gradske vlasti u Beogradu”.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je nakon rušenja tokom 2016. i 2017. godine organizovala seriju velikih protesta građana u Beogradu a sa kojih je tražena odgovornost vlasti za rušenje objekata za potrebe projekta “Beograd na vodi”.

Iako je sa protesta tražena njegova smena, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali ostao je na toj funkciji do izbora za Skupštinu grada u martu 2018., nakon čega je postavljen za ministra finansija u Vladi Srbije.

Protest zbog Savamale: Maske su pale
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

Iz Inicijative navode da je projekat “Beograd na vodi” možda “najveći primer otimanja cele jedne gradske oblasti za potrebe zarade povlašćenih pojedinaca, ali da nije jedini”.

Prema njihovim rečima, “štetni projekti koji opterećuju budžet grada i republike i ostavljaju nemirljivu štetu na kulturno-istorijsko nasleđe grada su i koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, izgradnja beogradske gondole, jarbola, muzičke fontane na Slaviji”.

XS
SM
MD
LG