Dostupni linkovi

Tužilaštvo o Savamali: Od januara čekamo policiju


Protesti zbog rušenja u Savamali
Protesti zbog rušenja u Savamali

U januaru ove godine poslata je poslednja urgencija u vezi sa zahtevom nadležnoj policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju utvrđivanja identiteta učinioca rušenja objekata u Savamali ali odgovor još nije stigao, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Aleksandra Đenadić, zamenica tužioca i portparolka Prvog osnovnog tužilaštva, izjavila je za RSE da je slučaj rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i dalje u fazi predistražnog postupka.

„Povodom tog zahteva do sada smo policiji četiri puta pisali urgenciju, poslednji put u januaru, i do sada nismo ništa dobili. Kada nam policija dostavi traženi izveštaj, s obzirom da je ona organ otkrivanja, mi možemo da nastavimo sa našim radom i preduzmemo gonjenje učinilaca“, rekla je Aleksandra Đenadić.

Ona je navela da se u ovom slučaju procesno-pravno dalje ništa ne može dešavati dok policija Tužilaštvu ne dostavi tražene informacije.

Povodom najnovijih informacija iz Tužilaštva MUP se nije oglasio.

Nezakonito rušenje privatnih objekata u Hercegovačkoj, u beogradskoj četvrti Savamala, dogodilo se u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine neposredno po okončanju glasanja na republičkim izborima. Tada su, kako je u izveštaju o tom događaju naveo zaštitnik građana, maskirane osobe bagerima i drugim građevinskim mašinama srušile više objekata koji se nalaze u zoni izgradnje državnog projekta „Beograd na vodi“.

U izveštaju ombudsmana navedeno je i da su maskirane osobe uz primenu fizičke sile i pretnje protivpravno lišavale slobode građane koji su se zatekli na licu mesta i oduzimale im dokumenta i mobilne telefone, kaom i da se policija nije odazvala na pozive građana koji su telefonom prijavljivali nezakonito rušenje i hapšenje građana od strane nepoznatih lica.

XS
SM
MD
LG