Dostupni linkovi

Izveštaj: Tramp je 'pokušao smeniti Mulera'


Robert Muler i Donald Tramp
Robert Muler i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp je pokušao da smeni čoveka koji je imenovan da istraži njegove veze sa Rusijom, otkriva dugoočekivani izveštaj specijalnog savetnika Roberta Mulera.

Muler je istraživao o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore Sjedinjenih Država 2016. godine.

Počinju se pojavljivati detalji o redigovanom dokumentu od 448 stranica, koji je prikupio Muler, a koji je danas objavljen.

U pomenutom izveštaju se navodi da je Tramp verovao da će imenovanje Roberta Mulera za specijalnog savetnika dovesti do okončanja njegovog predsedničkog mandata.

Predsjedavajući Pravosudnog komiteta u Predstavničkom domu Džeri Nedler je ocenio da je "Mulerov izveštaj napisan kao putokaz za Kongres".

Kada je bivši ministar pravde Džef Sešns obavestio Trampa o Mulerovom imenovanju u maju 2017, Tramp je seo u stolicu i kazao: "O moj Bože, ovo je užasno. Ovo je kraj mog predsednikovanja. S….n sam", prenosi Rojters deo iz Mulerovog izveštaja.

Tramp je onda pitao Sešnsa, koga je mesecima kritikovao zato što je sebe izuzeo iz istrage o ruskim vezama: "Džef, kako si mogao da ovo dopustiš?". Tramp je kazao Sešensu da ga je izneverio.

Sešns, koji je podneo ostavku u novembru prošle godine, priseća se da mu je Tramp rekao: "Trebalo je da me štitiš" ili tako nekako, navodi se u izveštaju.

Predsednik SAD se obrušio na istragu nazivajući je "lovom na veštice".

"Svi su mi rekli da ako vam dopadne jedan od ovih nezavisnih savetnika, to će ruinirati tvoje predsednikovanje", kazao je Tramp a navodi se u Mulerovom izveštaju. "Njegova istraga može da potraje godinama i ja neću moći ništa da učinim. To je najgora stvar koja mi se ikada desila", dodao je Tramp.

Mesec dana nakon imenovanja, Tramp je u junu 2017. pokušao da se otarasi Mulera, ističe se u izveštaju. On je nazvao na kućni telefon savetnika u Beloj kući Dona MekGana zatraživši od njega da pozove Sešensa i kaže mu da je Muler "u sukobu interesa i mora da bude smenjen", ističe se u ovom dokumentu.

"MekGan nije postupio prema ovom nalogu, odlučvši da će radije da podnese ostavku nego da izazove potencijalni 'subotnji noćni masakr' ", dodaje se u izveštaju. Reč je o odluci nekadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona da tokom afere Vorergejt smeni ključne ličnosti zadužene za sprovođenje zakona.

Dva dana kasnije, kako se navodi u izveštaju, "predsednik je učinio još jedan pokušaj da utiče na tok ruske istrage".

On je zatražio od bivšeg menadžera njegove kampanje Korija Levandovskog da pošalje poruku Sešensu da javno saopšti da je istraga "veoma nepravična" prema predsedniku SAD, da on nije ništa loše učinio te da će dozvoliti Muleru "da nastavi istragu meštanja za buduće izbore", navodi se u Mulerovom izveštaju.

Muler je procenjivao deset slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitino da odluči da li je Tramp izvršio krivično delo opstrukcija pravde, prenosi AP. Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, predsednikova naredba podređenima da otpuste Mulera i pokušaji ohrabrivanja svedoka da ne sarađuju.

Kad je reč o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, Muler je napisao da je "istraga utvrdila brojne veze izmedju pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom", ali da "dokazi nisu bili dovoljni za podizanje optužnica".

Muler je naveo i da nije bilo dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik Trampovog štaba optuži za delovanje u svojstvu neregistrovanog stranog agenta Rusije.

Izveštaj dolazi u trenutku kada se glavni američki ministar pravde Vilijam Bar suočava s teškim kritikama zbog njegovog objavljivanja izveštaja.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG