Dostupni linkovi

Barr: Nije bilo dosluha između Trumpa i Rusije


William Barr u obraćanju medijima, Washington
William Barr u obraćanju medijima, Washington

Američki državni tajnik za pravosuđe William Barr najavio je da će kopiju izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera - o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. - uputiti i Kongresu te da će biti objavljen i na internet stranicama Ministarstva pravosuđa.

Ponovio je da ruski operativci nisu kontaktirali članove izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa, kao i da nijedan američki državljanin nije bio uključen u ilegalne aktivnosti ruske strane u hakiranje izborne kampanje, rekao je Barr.

Specijalni istražitelj, rekao je Barr, utvrdio je da je ruska vlada financirala miješanje u izbore, ali da nije bilo dogovora između Trumpovog tima i Rusije. Također je rekao da nije bilo opstrukcije pravde od predsjednika Trumpa.

Naveo je da će biti redigirani samo oni dijelovi izvještaja koji se odnose na slučajeve, koji se istražuju, kao i dokazi koje je prikupila Velika porota, potom klasificirani obavještajni izvori i metode istrage.

Članovi Kongresa imat će priliku vidjeti sve ono što je redigirano, rekao je Barr.

On je istaknuo da osobno nema zamjerke da Robert Mueller svjedoči pred Kongresom. Prema riječima Barra, Bijela kuća i predsjednikovi odvjetnici imali su uvid u redigirani tekst izvještaja specijalnog istražitelja početkom ovoga tjedna.

Uoči konferencije za novinare državnog tajnika, američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitteru objavio "Zlostavljanje predsjednika".

Predsjednik Trump, koji je više puta kritizirao Muellerovu istragu ponavljajući da se radi o "lovu na vještice", u radijskom intervjuu od 17. travnja je kazao da bi se i on mogao obratiti medijima nakon što to uradi Barr.

Mueller i njegov tim su gotovo dvije godine istraživali da li je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusima i da li je predsjednik ometao pravdu.

Izvještaj sačinjen na gotovo 400 stranica dovršen je 22. marta, a Barr je Kongresu poslao sažetak nalaza na četiri stranice, dva dana kasnije, u kojem je kazao kako istraga "nije utvrdila da su se članovi kampanje predsjednika Donalda Trumpa urotili ili koordinirali djelovanje s ruskim vlastima kako bi utjecali na ishod predsjedničkih izbora 2016. te da predsjednik nije ometao pravdu".

No, u izvještaju piše da se predsjednik Trump "ne može u potpunosti osloboditi sumnje u to da je ometao pravdu".

Robert Mueller stiže u svoj ofis u Vašingtonu, na dan kada treba da se objavi širi dio izvještaja
Robert Mueller stiže u svoj ofis u Vašingtonu, na dan kada treba da se objavi širi dio izvještaja

Demokrate traže od Williama Barra da objavi izvještaj u cijelosti.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da je Barr svojim "naporima da zaštiti" Trumpa "odbacio kredibilitet i neovisnost Ministarstva pravosuđa".

I voditelj senatske manjine Chuck Schumer rekao je da je "proces zatrovan i prije nego što je izvještaj objavljen".

Demokrati su izrazili zabrinutost da Barr, kojeg je imenovao Trump, pokušava prikriti negativne nalaze o predsjedniku.

Barr je izjavio kako će objaviti cijeli izvještaj uz određenu redakturu, odnosno izostat će "osjetljive informacije".

Sažetak Muellorova izvještaja koji je Barr objavio, nije detaljno opisivao ono što je specijalni istražitelj doznao o nizu suradnika predsjednika Trumpa koji su imali kontakte s Rusijom tokom kampanje i u prijelaznom periodu nakon izbora.

Također nije objašnjeno zašto je nekoliko predsjednikovih suradnika tokom istrage lagalo saveznim istražiteljima ili Kongresu.

Osjetljive informacije mogu uključivati dokaze koje je prikupila Velika porota, klasificirane obavještajne izvore i metoda istrage te kaznene istrage koje su u toku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG