Dostupni linkovi

Tramp predstavio Mulerov izveštaj kao svoju pobedu


Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je danas da predstavi kao svoju političku pobedu navode specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera u izveštaju o istrazi ruskog mešanja u predsedničke izbore u toj zemlji, prenosi AP.

"Rečeno je da nije bilo dosluha (s Rusijom), da nije bilo opstrukcije pravde. Nikada nije bilo niti će ikada biti. Ovo nikada ponovo ne bi trebalo da se desi nekom drugom predsedniku, ova podvala", rekao je Tramp na skupu ranjenih ratnih veterana.

On je ranije danas objavio brojne poruke na Tviteru u kojima je ukazivao na svoju nevinost i insistirao da je Mulerova istraga politički motivisana.

Iako je tačno da Muler nije optužio Trampov izborni štab da je bio u dosluhu s Rusijom, i da ministar pravde SAD Vilijam Bar nije na osnovu Mulerovog izveštaja optužio Trampa za opstrukciju pravde, u izveštaju se navodi da je predsednik SAD pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom mešanja Rusije u predsedničke izbore 2016. godine i da izdejstvuje Mulerovu smenu kako bi ga sprečio da istražuje da li je šef Bele kuće ometao pravdu.

To međutim nije sprečilo Trampa da izjavi da je danas imao "dobar dan".

U redigovanom izveštaju u dva toma, na 448 strana, objavljenom posle gotovo dvogodišnje istrage, Muler je naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da pokušaju da utiču - da ograniče ili zaustave istragu ruskog mešanja posle Mulerovog imenovanja u maju 2017. godine.

Ti Trampovi pokušaji "uglavnom su bili neuspešni, ali u najvećoj meri zbog toga što su osobe u predsednikovom okruženju odbijale ta naređenja ili da se povinuju njegovim zahtevima", napisao je Muler.

Muler je procenjivao 10 slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitivno da odluči da li je Tramp izvršio krivično delo opstrukcija pravde. Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, predsednikova naredba podređenima da otpuste Mulera i pokušaji ohrabrivanja svedoka da ne sarađuju.

Kad je reč o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, Muler je napisao da je "istraga utvrdila brojne veze između pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom", ali da "dokazi nisu bili dovoljni za podizanje optužnica".

XS
SM
MD
LG