Dostupni linkovi

Kosovo sve teže do Šengena


Građani Kosova jedini su u regionu koji i dalje čekaju u redu za Šengen vizu
Građani Kosova jedini su u regionu koji i dalje čekaju u redu za Šengen vizu

Ukidanje viznog režima Kosovu za Šengen zonu bila je jedna od tema razgovora predsednika Kosova, Hašima Tačija sa evropskim zvaničnicima u ponedeljak.

Tači je nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i komesarom sa proširenje Johanesom Hanom kazao da je “nerazumno i neprihvatljivo” to što EU kasni sa odlukom o ukidanju viznog režima za kosovske građane, bez obzira što je zvanična Priština ispunila sve uslove.

“Građani Kosova koji su proevropski orjentisani počeli su da gube strpljenje. Odluka o vizama ove godine i obećanje o novoj dinamici u evropskim integracijama, povratiće izgubljenu veru u EU”, kazao je Tači Hanu, prenose iz predsedništva.

Hašim Tači i Donald Tusk u Briselu 15. aprila
Hašim Tači i Donald Tusk u Briselu 15. aprila

Evropski zvaničnici međutim u svojim objavama na društvenim mrežama o sastanku sa Tačijem pitanje viza viza nisu ni pomenuli.

Građani Kosova jedini su u regionu koji i dalje čekaju u redu za Šengen vizu, a proces koji postaje sve teži i skuplji.

U poslednje vreme uočen je i porast broja onih koji apliciraju, posebno za radnu vizu.

Mladi Besart Bećiri iz Prištine još uvek čeka na odgovor Nemačke ambasade.

„Aplicirao sam za radnu vizu u Nemačkoj. Prvi put sam je dobio, radio sam tamo. Aplicirao sam sada ponovo i čekam. Ovaj put čekam mnogo duže nego 2017. Već godinu i po dana čekam na odgovor“, kazao je on.

Kosovo je jedan od poslednjih uslova - ratifikaciju granice sa Crnom Gorom - ispunilo prošle godine, iako sa tri godine zakašnjenja. Vizni režim i dalje traje.

Podrška još uvek nije obezbeđena u Evropskom savetu koji okuplja ministre unutrašnjih poslova članica EU, a sada uoči majskih izbora u EU, među članicama nema raspoloženja da se državljanima Kosova omogući nesmetano kretanje. U savetu zemlje pojedinačno donose odluke, na osnovu rezultata, odnosno ispunjenih uslova.

Red za vizu ispred ambasade Mađarske u Prištini (ilustrativna fotografija)
Red za vizu ispred ambasade Mađarske u Prištini (ilustrativna fotografija)

Evropski parlament je krajem marta još jednom glasao u korist vizne liberalizacije za Kosovo a na zahtev izveštača za vize u EP Tanje Fajon. Kako je ona tada rekla, na taj korak se odlučila kako bi obezbedila podršku za viznu liberalizaciju i u narednom mandatu Evropskog parlamenta.​

Ovaj parlament je još prošlog leta preporučio ukidanje viza. Međutim, Austrija je u decembru, kao predsedavajuća EU, odbila da stavi na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Pojedine države članice skeptične su po pitanju rezultata u oblasti borbe protiv korupcije, što je takođe bio jedan od uslova za ukidanja viznog režima.

Kosovski analitičari kažu i da sve veće interesovanje građana Kosova za migracijom nije dobar signal na tom putu. Najnoviji izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova ukazuje da je sa Kosova u periodu od 2013. do 2017. emigriralo više od 170.000 hiljada građana a u istom periodu za Šengen vizu apliciralo je više od 300.000 građana Kosova. Samo tokom 2015, Kosovo je napustilo 75.000 građana, uglavnom ilegalnim putem.

Tauljant Krueziju iz Kosovskog instituta za evropske politike kaže za RSE da ilegalna migracija može da bude zabrinjavajuća za članice EU.

"Glavna briga država članica EU je da građani Kosova ne postanu teret za poreske obveznike zemalja članica EU. Naši građani koji uredno rade sa radnom vizom, to je u redu jer postoji dogovor između radnika i poslodavca. Ali, briga postoji kada cifra od preko 100 hiljada građana ilegalno boravi u EU, jer to su osobe na teretu evropskih građana”, kaže on.

Krueziju dodaje ipak da je vladavina prava glavna stavka a kada je u pitanju proces evropskih integracija i pozitivnih odluka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG