Dostupni linkovi

Podrška ukidanju viza za Kosovo i u narednom mandatu EP


Kosovski pasoš i viza

Evropski parlament (EP) još jednom je glasao u korist vizne liberalizacije za Kosovo. U današnjem glasaju 331 poslanik bio je "za", 126 "protiv", dok je 12 bilo "suzdržano".

Na ovaj korak se odlučila izveštač za vize u EP Tanja Fajon kako bi obezbedila podršku za viznu liberalizaciju i u narednom mandatu Evropskog parlamenta.

EP parlament je prošle godine, sa 420 glasa "Za", izglasao odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, a današnje ponovljeno glasanje znači da je obezbeđena podrška i u narednom sazivu Parlamenta koji će biti formiran nakon izbora za EP.

Izbori će biti održani između 23. i 26 maja. Upravo zbog ovih izbora nije bilo dovoljno raspoloženja među članicama EU da se odobri sloboda kretanja za kosovske građane.

Nakon evropskih izbora očekuje se da se na nivou zemalja članica EU odblokira pitanje viza. O viznoj liberalizaciji odlučuju zajedno EP i zemlje članice na nivou ministara unutrašnjih poslova.

Pročitajte i ovo:

Evropska komisija je prošlog leta preporučila ukidanje viza za Kosovo, sa obrazloženjem da je zemlja ispunila sve uslove iz Mape puta. Tanja Fajon je na sinoćnjoj debati u EP podvukla da zemlje članice EU i Savet EU nisu ispunili obećanje dato Kosovu.

“Mi kao Evropa gubimo kredibilitet, a kosovski građani gube nadu”, upozorila je Fajon, istakavši kako je Kosovo ostalo crna rupa na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju vize.

Kako je javio dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela Rikard Jozviak, ne očekuje se nikakav dalji korak o ovom pitanju u Vijeću EU prije izbora za Evropski parlament. Nije vjerovatno da će u 2019. godini doći do vizne liberalizacije za Kosovo, javlja dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG