Dostupni linkovi

Fajon: Učinićemo sve da se što pre ukinu vize za Kosovo


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Poslanik i Izvestitelj Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon u intervjjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da će Evropska komisija idućeg meseca dati Izveštaj o napretku Kosova, te ako preporuka bude pozitivna, odmah će u Evropskom parlamentu staviti na glasanje pitanje ukidanja viza za građane Kosova.

RSE: Skupština Kosova je u sredu ratifikovala Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, što je bio jedan od poslednjih uslova Evropske komisije za liberalizaciju viza. Kosovski zvaničnici su u četvrtak izjavili da je bilo napretka i po pitanju preostalog uslova - borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Koji su dalji koraci koji će se poduzeti u EU za ukidanje viznog režima Kosovu?

Fajon: Prvo, čestitke Kosovu i poslanicima za taj vrlo značajan korak. Naravno, mi ćemo učiniti sve i ja kao izvestilac u Evropskom parlamentu, da što pre imamo i odluku Evropske komisije da su sad ispunjeni svi uslovi, i taj drugi, poslednji, o konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije, a kako bi se ovo pitanje stavilo na glasanje u Evropskom parlamentu.

Kada dobijemo zeleno svetlo od Evropske komisije, već sam odmah juče pozvala komesare zajedno sa kolegama da se to desi što pre, da ne gubimo vreme, a da onda glasamo u Evropskom parlamentu. Još jednom, očekujem da će tada biti dobra podrška, ja ću učiniti sve, i da onda krenemo i u Savetu sa zemljama članicama EU. Trebamo raditi puno sa vašim političarima u dijalogu sa Briselom, kako bi se mogli ostvarili uslovi da građani brzo putuju bez viza.

RSE: Kada se može očekivati glasanje u Evropskom parlamentu?

Fajon: Zavisi, Komisija će u aprilu dati Izveštaj o napretku. Ako bude bilo pozitivne preporuke ja ću odmah u parlamentu staviti na glasanje to pitanje. Očekujem da će to biti pre godišnjeg odmora - to bi bio idealan scenario. A onda, zemlje članice trebaju da daju saglasnost, i onda treba da radimo sa ministrima u Savetu.

RSE: Kada se dalje može očekivati odluka u Savetu?

Fajon: Iskreno, teško je to reći jer nije u mojoj nadležnosti. Ja mislim da će oni biti toliko svesni kada su ispunjeni uslovi da neće gubiti previše vremena. Naravno, mi ćemo raditi to što brže moguće. Ne mogu govoriti o datumima jer nije na meni. Ja mogu učiniti sve što se mog dela posla tiče, u Evropskom parlamentu, i naravno, izvršićemo i mi pritisak na Savet da se to što pre usvoji vizna liberalizacija.

Nadam se da će to biti, kako je rekla vaša ministarka evropskih integracija, ove godine. Dakle, o ovome odlučuje prvo Evropska komisija, parlament, te na kraju zemlje članice. Ali, obećavam da ćemo učiniti sve što je moguće sa političarima vaše zemlje, u EU, da bi građani Kosova putovali slobodno što pre moguće.

RSE: Da li ovaj drugi uslov, borba protiv korupcije, može da ispadne problem na tom putu?

Fajon: U ovom trenutku to mi nije poznato. Čujem i čitam od vaših ministara da su ispunjeni svi uslovi, ali to trebam da čujem i od Evropske komisije. Nadam se da ćemo ubrzo, ako ne zvanično, imati nezvanično tu sigurnost da krenemo dalje sa ovim procesom.

RSE: Da li pet država koje nisu priznale Kosovo mogu usporiti proces ukidanja viznog režima?

Fajon: Mislim da kada je u pitanju vizna liberalizacija to je odvojeno pitanje, u principu ne bi trebalo da bude problem. Razgovarali smo sa nekim zemljama koje su nam rekle da nije u pitanju nepriznanje Kosova kada je u pitanju vizna liberalizacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG