Dostupni linkovi

Pogled iz Brisela: Evropski izbori blokiraju bezvizni režim za Kosovo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Gjeraqina Tuhina, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, za 'Zašto? objašnjava zbog čega Evropska unija još nije ukinula vizni režim za Kosovo.

  • Zeleno svetlo

Ne postoji politička volja među zemljama članicama da se ukine vizni režim za građane Kosova, iako je Evropska Komisija u julu potvrdila da je kosovska vlada ispunila sve uslove i preporučila viznu liberalizaciju.

Takvo mišljenje je podržao i Evropski parlament koji je ubrzo nakon preporuke ubedljivom većinom izglasao ukidanje viza za kosovske garđane.

Međutim, za takvu odluku je potrebno da se zeleno svetlo odobri i u Savetu ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

  • Konačni pečat

Kosovo je jedina zemlja u regionu čiji građani i dalje ne uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni.

Kosovo je takođe imalo skoro dvostruko više uslova da ispuni u poređenju sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, a najkontroverzniji uslov, koji je naknadno dodat, bila je ratifikacija demarkacije granice sa Crnom Gorom, nešto što se Crnoj Gori nije tražilo kada je ova zemlja bila u procesu ukidanja viznog režima.

Oko viza se raspravljalo u više navrata na nivou radnih grupa u institucijama EU, i svaki susret je predstavljao još jednu potvrdu da nema volje među članicama da daju konačni pečat.

  • Desnica

Kako se saznaje, Francuska i Holandija su najistrajnije u svom tvrdom stavu, veliki broj zemalja članica su ‘rezervisane’, što u diplomatskom jeziku znači da više naginju prema negativnom raspoloženju, a najmanji je broj zemlja koje otvoreno podržavaju ukidanje viza.

Na taj način nema kritične većine koja bi omogućila donošenje odluke.

Iako se mnoge zemlje na ovim sastancima pozivaju na pitanja vezana za bezbednost, vladavinu prava ili migraciju, ipak se nezvanično uvek govori da se motivi iza kojih su Francuska i ostali tvrdo protiv kriju u evropskim izborima koji će biti održani narednog proleća.

Sve se radi kako bi se ‘amortizovala’ očekivana pobeda desnice i ekstremne desnice na ovim izborima koje će kao rezultat imati potpuno drugačiju sliku u smislu predstavljanja u evropskim institucijama.

  • Ironično podudaranje

Kako vize oko Kosova, tako i bilo koji postupak oko proširenja se smatraju nepopularnim temama u evropskom javnom mnjenju tako da će se malo ili nimalo uraditi u ovom pravcu dokle god je u toku evropska predizborna kampanja.

Prema nezvaničnim infomacijama, postoje naznake da će francuska strana popustiti po ovom pitanju posle evropskih izbora, te da će se tako stvoriti neophodna većina za pozitivno glasanje na nivou ministara u drugoj polovini naredne godine.

Prema ovom najoptimističnijem scenariju, trenutak ukidanja viza za Kosovo bi se tako ironično podudario sa desetom godišnjicom odluke da se zemljama u regionu odobri bezvini režim.

  • ‘Zamrzavanje’ dosijea

Međutim, prema izjavama koje dolaze iz Prištine, kosovska vlada insistira da austrijsko predsednišvo EU uvrsti pitanje vizne liberalizacije već na sastanku EU u decembru.

Imajući u vidu tvrd stav mnogih relevantnih zemalja u EU, već je poznato da bi ishod tog glasanje bio negativan.

Ako austrijsko predsednišvo udovolji prištinskom zahtevu, i stavi na glasanje viznu liberalizaciju narednog meseca, mogući negativni epilog će značiti ‘zamrzavanje’ dosijea. Procedure u evropskim intsitucijama su takve da će potom biti potrebne možda i godine dok se ovo pitanje ponovo ne odblokira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG