Dostupni linkovi

Da li Kosovo može da se pozdravi sa viznom liberalizacijom?


Dobijanje šengen vize, čini se, nikad teže
Dobijanje šengen vize, čini se, nikad teže

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za vize Tanja Fajon, saopštila je u utorak u Briselu da Austrija, kao predsedavajuća EU, neće staviti na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo, te izrazila bojazan da se isto može desiti i u narednom predsedavanju, kada Rumunija, zemlja koja nije priznala Kosovo, bude odlučivala o tome. Štaviše, ona je rekla da ni jedna od država koje će predsedavati u naredne dve godine, neće biti u stanju da stavi na glasanje pitanje viza za Kosovo.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak uveče u Prištini pozvao je na strpljenje za još par meseci, kako bi se obezbedila potrebna podrška u Savetu Evropske unije. Poručio je da je to realno da se dogodi 2020. godine, ako ne i ranije.

U Skupštini Kosova u utorak uveče održana je vanredna sednica po tom pitanju a na zahtev opozicionih partija - Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Nakon višesatne rasprave tokom koje je opozicija tražila ostavku Vlade, u sali Skupštine Kosova nije bilo kvoruma za glasanje rezolucije opozicije, koja se ticala upravo novih izbora i ostavke vlade.

Dogovoreno je da se za rezoluciju glasa u četvrtak uoči naredne sednice u 10 sati, s tim što će partije pokušati da harmoniziju tekst rezolucije kako bi on bio prihvatljiv i za vladajuće stranke, iz kojih su u utorak uveče rekli da postojeći tekst neće podržati.

Na Kosovu vlada razočarenje zbog toga što se još uvek ne nazire ukidanje viznog režima za Šengen zonu. Razočarenje i u EU, ali i u kosovsko rukovodstvo.

„Veliko razočarenje, ispunili smo sve uslove, a oni se izgleda šale sa nama. Nisu korektni prema nama, tretiraju nas kao građane drugog reda, a uslovi su nam bili dvostruko veći u poređenju sa ostalim zemljama“, kaže Ljiridon Jolđiu, student iz Suve Reke.

Razočarana je i Hana iz Prištine, ali ne u EU, koliko u kosovsko rukovodstvo.

„Evropu smo imali već 20 godina, sve su zemlje regiona otišle napred, a gde smo mi? Zašto? Zbog čega, ličnog interesa i bogaćenja? Sada im je palo na pamet da treba voditi računa o državnom interesu. O tome su trebali ranije da vode računa, a ne da prvo razmišljaju o ličnom bogatstvu“, kaže ona.

Red za vizu ispred ambasade Mađarske, Priština, 7. decembar 2017.
Red za vizu ispred ambasade Mađarske, Priština, 7. decembar 2017.

Demuš Šaša izvršni direktor Kosovskog instituta za evropsku politiku (EPIK) kaže da Han u Prištini nije rekao ništa novo, već da je objasnio činjenicu da je Evropska komisija dala preporuku za viznu liberalizaciju Kosovu, te da sada sve zavisi od Saveta Evropske unije, gde zemlje pojedinačno donose odluke na osnovu rezultata i dokaza.

„U tom smeru, vidimo da postoji veliki broj država članica EU koje dele mišljenje da Kosovo nije postiglo dovoljan napredak u okviru borbe protiv visokog niova korupcije. U praktičnom smislu, to znači da je Kosovo tokom 2016., imalo nula slučajeva visoke korupcije koji su završeni sudskom odlukom. Dve godine kasnije, 2018, Kosovo ima i dalje nula slučajeva. Tako da zemlje, kao što su Francuska i Holandija, danas postavljaju legitimno pitanje 'da li je Kosovo zaista ispunilo sve uslove'? U ovom kontekstu vidimo jednu dinamiku u Savetu gde jednostavno žele više od Kosova u okviru borbe protiv korupcije“, objašnjava Šaša.

On dodaje da Kosovu ostaje jedna alternativa, a to je da kosovsko pravosuđe počne ozbiljno i nezavisno da tretira slučajeve visoke korupcije, kako bi se narednih meseci pokazali rezultati u cilju dobijanja podrške Evropskog saveta.

Šaša takođe skreće pažnju na kosovske političare koji su tokom cele godine govorili da će se vizna liberalizacija desiti do kraja 2018., i tako ulivali nadu građanima.

„I kada bi EU želela da pruži viznu liberalizaciju Kosovu, nemoguće je bilo sprovesti sve procedure do kraja ove godine po tom pitanju“, ističe Šaša.

On podseća da je Kosovo 2016. samo sebi zatvorilo vrata za pristup u Šengen zoni, odnosno izgubilo skoro tri godine od kada je EU tražila ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i borbu protiv korupcije. Šaša upozorava da predstojeća godina u EU nije povoljna godina za Kosovo, kao što je to bila 2016, a zbog tri važna događaja koja mogu uticati na viznu liberalizaciju za Kosovo.

„Prvo, Rumunija koja ne priznaje Kosovo biće predsedavajuća Saveta Evropske unije i ona može biti zemlja koja će blokirati dalji progres vizne liberalizacije. Zatim, u maju su izbori Evropskog parlamenta a uoči izbora neće postojati potreban ambijent za poduzimanje praktičnih koraka za viznu liberalizaciju. A potom, ne znamo ni kako će posle novi Evropski parlament izgledati. Treće, tu je i izlazak Velike Britanije iz EU i taj proces će uticati na sve procese EU“, navodi on.

A dobijanje šengen vize deluje nikad teže. Građani Kosova samo za termin u ambasadama uglavnom čekaju mesecima, a pored toga što je potrebno na desetine dokumenata, sve to košta i novca i vremena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG