Dostupni linkovi

Kraus: Ustaški dernek u Splitu, reakcije nema


Komemoracija u Jasenovcu
Komemoracija u Jasenovcu

Na mjestu nekadašnjeg ustaškog konclogora Jasenovac nevladine udruge srpske manjine, Židova i Roma, kao i Savez antifašista Hrvatske održali su komemoraciju za najmanje 83.000 žrtava tog logora – najviše Srba, zatim Roma, Židova i Hrvata antifašista, koliko ih tamo stradalo prema poimeničnom popisu Spomen područja Jasenovac.

Četvrtu godinu za redom oni ne sudjeluju u državnoj komemoraciji, već imaju vlastitu, zbog toga što vlasti toleriraju ustaški pozdrav i jačanje revizionizma i negacionizma.

Nekoliko tisuća ljudi, osjetno više nego nekoliko proteklih godina, okupilo se 12. travnja na paralelnoj komemoraciji na mjestu nekadašnjeg ustaškog konclogora Jasenovac, kako bi obilježili obljetnicu pokušaja proboja preostalih logoraša 22. travnja 1945. godine i odali poštovanje za najmanje 83.000 žrtava tog logora, Srba, Roma, Židova, Hrvata antifašista i drugih.

Ovo je četvrta godina za redom da nevladine udruge, kojima se obično pridružuje i oporba, ne sudjeluju na državnoj komemoraciji u Jasenovcu, koja će se ove godine održati u nedjelju 14. travnja.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, Savez romskih udruga Kali Sara i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske poručili su da neće sudjelovati u službenoj komemoraciji sve dok se hrvatskim Ustavom i zakonima zabranjeni pozdrav "Za dom spremni" ne makne iz upotrebe, i ne prestane izjednačavati ustaški režim i partizane, žrtve Jasenovca i žrtve Bleiburga.

"Revizija povijesti se nastavlja. Ništa se nije promijenilo u posljednjih godinu dana. Situacija je još gora. Nedjelovanjem državnih institucija ekstremna desnica jača i sve je glasnija i agresivnija. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu", kazao je u ime organizatora predsjednik Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske Ognjen Kraus, dodavši da "reakcije nema".

Komemoracija u Jasenovcu
Komemoracija u Jasenovcu

Naime, kao i nekoliko proteklih godina, i ovog 10. travnja nekadašnji pripadnici 9. bojne Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) - stranačke paravojske Hrvatske stranke prava koja je 1992. inkorporirana u Hrvatsku vojsku, ali je zadržala crne uniforme i oznake "Za dom spremni" na njima, javno su obilježili u Splitu dan osnivanja kvislinške Nezavisne države Hrvatske (NDH), uz nazočnost nižih dužnosnika Ministarstva branitelja, Grada Splita i Županije.

"Do kada, ministre policije, gospodine predsjedniče Vlade? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe Državnom odvjetništvu zbog kršenja zakona Republike Hrvatske? Da ste u dogovor s nama da idemo zajedno u Jasenovac upotrijebili toliko truda koliko ste ga upotrijebili za održavanje komemoracije na Bleiburškom polju, mi bismo vjerojatno bili u nedjelju zajedno s vama u Jasenovcu", reao je Kraus.

Komemoraciji je nazočila povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je tim povodom poručila da "neki političari i javne osobe u Hrvatskoj umanjuju odgovornost počinitelja zločina i veličaju ih ili potpuno negiraju zločine iz prošlosti".

"Povijest Jasenovca vrlo jasno pokazuje zašto je to opasan put. Ne bi trebalo biti prostora za povijesni revizionizam u današnjoj Europi", poručila je povjerenica Mijatović.

Na komemoraciji je bilo i petnaestak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, izaslanstva udruga logoraša i njihovih potomaka iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a ove su godine po prvi puta na komemoraciji i ekskurzije učenika i njihovih nastavnika iz Vukovara, Karlovca i Zagreba.

Kraus je nakon komemoracije prozvao hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da su zvali veleposlanike da ne dođu na ovu komemoraciju. Za sada nema komentara iz Ministarstva.

Vjerske obrede održali su pakrački episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan, glavni rabin za Hrvatsku i Crnu Goru Lucijan Moše Prelević i jasenovački katolički župnik Pejo Oršolić. Ove godine nije bilo predstavnika islamske vjerske zajednice.

Izravni prijenos ove neslužbene komemoracije bio je na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskog radija.

Na komemoraciji su u velikom broju bili dužnosnici oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac zamjerio im je na svom Facebook profilu što su u svojoj najavi tog događaja posebno naglasili da su među njima i kandidati na skorim izborima za Europski parlament.

U nepune četiri godine postojanja jasenovačkog logora u njemu je – prema poimeničnom popisu Spomen područja Jasenovac zaključenom 2014. godine – ubijeno ili od neljudskih uvjeta života i bolesti umrlo 83.145 ljudi, od toga 47.627 Srba, 16.173 Židova, 13.116 Roma i 4.255 Hrvata.

Kako se navodi u knjizi Narcise Lengel-Krizman "Genocid nad Romima: Jasenovac 1942", u izdanju Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, stvarni broj žrtava je vjerojatno negdje između 90.000 i 100.000, jer su brojne romske obitelji ubijene i opljačkane prije ulaska u prostor logora i uvođenja u evidenciju.

Komemoracija se održava u travnju svake godine, na spomen pokušaja proboja logoraša 22. travnja 1945. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG