Dostupni linkovi

Ustaški simboli zajedno sa Al-Qaedom


Ustaški simboli na maršu hrvatskih desničara u Vukovaru, fotoarhiv
Ustaški simboli na maršu hrvatskih desničara u Vukovaru, fotoarhiv

Austrijska Vlada uputila je u srijedu u proceduru proširenje zakona o zabrani ekstremističkih simbola, kojim će se kažnjavati i upotreba simbola ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Zakon bi trebao stupiti na snagu sljedećeg ožujka, prije redovite komemoracije na Bleiburgu, gdje su proteklih godina među posjetiteljima zabilježeni ustaški simboli.

Prema današnjem prijedlogu austrijske Vlade, novčanom kaznom do 4.000 eura ili zatvorom do godinu dana kažnjavat će se javno isticanje simbola Muslimanske braće, ekstremno desnih turskih Sivih vukova, marksističke Kurdske radničke stranke, palestinskog Hamasa, vojnog dijela Hezbollaha, svih organizacija koje Europska unija karakterizira kao terorističke i, kako se navodi, "hrvatskih fašističkih ustaša".

To je proširenje popisa ekstremističkih organizacija na kojem su do sada bili samo "Islamska država" i Al-Qaeda. Plan je da izmjene zakona stupe na snagu 1. ožujka 2019. godine.

"Ovo nije zakon protiv Hrvatske, niti protiv Hrvata koji žive u Austriji, već je to zakon protiv korištenja simbola radikalnih organizacija za koje mislimo da se ne bi smjeli pojavljivati u našoj zemlji", kazao je nakon sjednice austrijske Vlade kancelar Sebastian Kurtz na novinarsko pitanje o uključivanju simbola NDH na ovaj popis.

Kurz: Ovo nije zakon protiv Hrvatske
Kurz: Ovo nije zakon protiv Hrvatske

Koliko je taj problem prisutan u Austriji, zanimalo je novinare.

"Ne znam točne brojke, ali mislim da to nije samo pitanje brojki, već da je to načelno pitanje. Ako brojke i nisu velike, u našoj zemlji nema mjesta za te simbole", dodao je Kurz.

Unazad godinu dana isticanje ustaških simbola u Austriji zamijećeno je u Beču 7. srpnja tijekom navijačkog slavlja nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a nakon ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu u svibnju pet osoba kažnjeno je uvjetnim zatvorskim kaznama zbog isticanja ustaških simbola.

Može vas interesirati: Bleiburg bez ustaških simbola?

Ove su godine postrožene mjere na bleiburškoj komemoraciji, Katolička crkva u Austriji je najavila da će razmisliti o svojoj daljoj potpori toj manifestaciji koja se formalno odvija kao misa za ustaše, domobrane i civile ubijene nakon zarobljavanja na Bleiburgu, ako bude incidenata, a i hrvatske vlasti i sami organizatori poslali su pred komemoraciju jasnu poruku da se ne ističe simbole ustaškog režima.

Još nije do kraja jasno što će se sve sankcionirati. Iz austrijske Vlade najavljuju da će to biti definirano u sljedećim tjednima i mjesecima.

Povjesničar sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tvrtko Jakovina u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da je ovaj potez austrijskih vlasti – dobrodošao i da Austrijanci rade ono što je trebalo napraviti, ali nije, Vladino Povjerenstvo za suočavanje sa posljedicama vladavine totalitarnih režima.

Poruka je upućena i hrvatskim vlastima
Poruka je upućena i hrvatskim vlastima

"Brzina austrijskog postupanja otkako su osvijestili problem svjedoči kako se te stvari u uređenim državama mogu rješavati. Podvlačim da je to potez ekstremno desne austrijske Vlade koja je poslala jasnu poruku o sebi – ona je htjela na taj način i sebe malo opravdati. Međutim, poruka bi morala biti prije svega hrvatskim vlastima. Hrvatske vlasti bi bile te koje su trebale s time nešto napraviti i upravo je trebala biti jedna od preporuka tog Povjerenstva što ga je premijer Plenković (Andrej, op. a.) osnovao", ocjenjuje Jakovina.

Povjesničar sa riječkog Sveučilišta Vjeran Pavlaković se najviše bavio komemoracijama na Bleiburgu i sam je čak sedam puta tamo odlazio.

On za RSE kaže da se nakon 1990. godine, umjesto da se preuzme emigrantska komemoracija poraženoj vojci, propustilo na nekom od masovnih grobišta u Hrvatskoj početi obilježavati nevine civilne žrtve. Pavlaković potpuno razumije inicijativu austrijskih vlasti.

Pavlaković: Shvatam inicijativu Austrije
Pavlaković: Shvatam inicijativu Austrije

"Da neka fašistička organizacija iz Italije dolazi svake godine u Rijeku ili u Pulu i tamo svake godine održavaju neku komemoraciju sa svojim zastavama – pretpostavljam da bi to i Hrvatska odmah zabranila. Razumljivo je zašto to žele u Austriji", ističe Vjeran Pavlaković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG