Dostupni linkovi

Kosovo se sprema za arbitražu oko kršenja CEFTA sporazuma


Vlada Kosova
Vlada Kosova

Tekst: Bekim Bislimi Priredila: Amra Zejneli Loxha

Kosovo je spremno za odbranu u slučaju da Srbija pokrene arbitražu zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije, poručuju kosovski zvaničnici. Vlada Kosova je ubeđena da će Kosovo da pobedi u tom slučaju, ali navode da tako nešto govori i da Srbija priznaje postojanje pravno-političkog nezavisnog entiteta.

Srpski zvaničnici su saopštili da se razmatra pokretanje arbitraže, zbog „kršenja CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini uvođenjem taksi na robu iz Srbije“.

Savetnik premijera Kosova Haljilj Matoši izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je Vlada Kosova svesna mogućnosti arbitraže, ali i da je spremna da se odbrani zato što odluka vlade o taksi proizilazi upravo iz sporazuma CEFTA-e:

„Odluka je doneta uz tumačenje sporazuma CEFTA-e, ali je doneta i radi nacionalne sigurnosti i u odbrani domaće proizvodnje. Prema tome, Vlada Kosova i premijer Ramuš Haradinaj ubeđeni su da bi na eventualnoj arbitraži pobedilo Kosovo. Ali, i sama činjenica da bi Srbija eventualno mogla da pokrene postupak arbitraže protiv Kosova, govori da ona priznaje postojanje nezavisnog političkog entiteta pod nazivom Republika Kosovo."

Kako je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila u četvrtak u Beogradu, pokretanje arbitraže je „jedini način da se u ovom trenutku zaštite interesi Srbije i da svi oni koji su potpisali sporazum snose posledice u skladu sa ugovorom koji su potpisali".

Na najave Srbije reagovao je i ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Šalja, na čiji je predlog i uvedena taksa poručujući da „Srbija nema osnova da Kosovo pošalje na arbitražu“.

Po njegovim rečima, odluka Vlade Kosova zasnovana je na činjenici da su ekonomski i trgovinski odnosi između Kosova i Srbije i BiH bili potpuno asimetrični zbog „političkih problema koje su te dve zemlje prouzrokovale“.

On je dodao da su Srbija i BiH konstantno uvodile neopravdane barijere na proizvode sa Kosova, što je bilo u suprotnosti sa CEFTA sporazumom. I pored toga što je Kosovo prijavljivalo takve slučajeve, CEFTA nikada nije reagovala, ističe se.

Emruš Ujkani, profesor Evropskog prava na Univerzitetu u Prištini navodi da Srbija može da pokrene arbitražni postupak protiv Kosova, ali da rešavanje ovog problema putem arbitraže zahteva saglasnost dve strane da će prihvatiti odluke koje mogu biti posledica arbitražne odluke.

"Srbija može da kaže da je Kosovo prekršilo CEFTA-u pozivajući se na odluku o taksi, ali na arbitraži Srbija ne može da sakrije činjenicu da je u kontinuitetu kršila taj sporazum, tako što je vršila diskriminaciju nad proizvodima poreklom sa Kosova", navodi Ujkani.

On objašnjava da je potpisnik CEFTA-e u ime Kosova bila UN administracija na Kosovu - UNMIK, te da su kosovske institucije u međuvremenu preuzele veće odgovornosti oko sporazuma, nasleđujući ih od UNMIK-a. On dalje smatra da će to otežati sprovođenje bilo kakve odluke o arbitraži onako kako to želi Srbija, ali s druge strane, samo obraćanje arbitraži prouzrokovaće posledice koje će "dodatno ojačati pravni subjektivitet Kosova".

„Za Srbiju, odlazak na arbitražu putem UNMIK-a neće proizvesti bilo kakav pravni efekat na Kosovu. Dok bi pokretanje arbitraže protiv Kosova bila jedna nova okolnost, jer bi to osnažilo pravni subjektivitet Kosova, što Srbija ne želi da uradi“, kaže Ujkani.

On objašnjava da su se okolnosti promenile od kako je sporazum CEFTA-e u ime Kosova potpisao UNMIK, te da je, primera radi, nemoguće da UNMIK povuče odluku o taksi.

Kosovo je uvelo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH krajem novembra prošle godine. Međunarodna zajednica oštro je kritikovala odluku vlade, pozivajući na njenu suspenziju kako bi se dala šansa Briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa i postizanju konačnog sporazuma. Srbija odbija da taj dijalog nastavi dok je odluka o taksi na snazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG