Dostupni linkovi

Evropska komisija pozvala Prištinu da hitno povuče takse


Kristijan Danijelson
Kristijan Danijelson

Evropska komisija jasno je pozvala Prištinu da hitno povuče takse na robu iz Srbije, izjavio je Kristijan Danijelson, direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Ministarstvo za spoljne poslove Srbije saopštilo je da je Danijelson u Beogradu, nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, povodom taksi od 100 odsto pohvalio postupanje Beograda zahvaljujući kom su sprečene još štetnije posledice.

„Trenutni sastav institucija Evropske unije veoma je otvoren ka regionu i pozivam Srbiju da iskoristi postojeći momentum“, rekao je Danijelson, a navodi se u saopštenju.

Ivica Dačić izjavio je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio nadu da će predstojeća predsedavanja Savetu EU zadržati proširenje visoko na svoj agendi.

„Garancije za to dobio sam od Kristijana Danijelsona“, prenosi Dačićeve reči Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić i Danijelson složili su se da je neophodno zajednički unaprediti napore na povećanju vidljivosti EU, koja je najveći trgovinski partner Srbije sa gotovo dve trećine udela u ukupnoj trgovinskoj razmeni, i najveći donator.

Kristijan Danijelson u Beogradu se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Odbora za evropske integracije i spoljne poslove Skupštine Srbije.

Danijelson je u razgovoru sa Vučićem, kako je saopštio Kabinet predsednika Srbije, pozdravio еkonomskе rеformе i naporе Vladе Srbijе na izradi Mеdijskе stratеgijе. On jе, kako se navodi, naglasio i da jе za Srbiju od ključnog značaja nastavak dijaloga izmеđu Bеograda i Prištinе, uz konstataciju da je od strane Prištine neophodno povlačenje taksi. Danijеlson jе istakao da Srbija mora i daljе da radi na rеformama i smanjеnju sivе еkonomijе, a prе svеga na vladavini prava i boljеm funkcionisanju dеmokratskih institucija.

Vučić jе ponovio da sе Srbija zalažе za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom koji je, kako je naglasio, moguć tеk nakon što Priština povučе taksе kojе jе uvеla na robu iz cеntralnе Srbijе.

U razgovoru sa parlamentarcima Kristijan Danijelson naveo je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj EU i Srbije.

“Ostaje još značajan posao u sprovođenju reformi kako bi se ispunili svi preduslovi za za punopravno članstvo zemalja regiona u EU,” rekao je Danijelson.

On je istakao da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, kao i sloboda izražanja, ključne oblasti u kojima bi trebalo sprovesti reforme, a Skupštinu Srbije naveo kao značajnu za sprovođenje tog procesa.

Odbor za evropske integracije i spoljne poslove Skupštine Srbije saopštio je da, prema poslednjem istraživanju, 55 odsto građana Srbije podržava evrointegracije, a sprovođenje reformi više od 70 odsto ispitanih.

XS
SM
MD
LG