Dostupni linkovi

Haradinaj: Ne povezivati nastavak dijaloga sa taksom


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je od Visoke predstavnice EU, Federike Mogerini da ne povezuje nastavak dijaloga sa taksom koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH.

Nakon njenog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti UN-a u kojem je navela da će sazvati novu rundu dijaloga čim se takse ukinu, Haradinaj je na Tviteru napisao da je “dijalog izašao iz šina”, pre nego što je taksa uvedena krajem prošle godine.

“Razlozi su nedostatak transparentnosti, ohrabrivanje predloga o razmeni teritorije i neuspeh u sprovođenju postojećih sporazuma“, napisao je Haradinaj, dodajući da dijalog treba da se nastavi, ali da on ne treba da se povezuje sa taksom.

Uslov Srbije za nastavak dijaloga je upravo ukidanje ove takse.

O izjavi Mogerini bili su upitani predsedavajući pregovaračkog tima Kosova, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, nakon sastanka sa direktorom za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom.

Ljimaj je kazao da je potrebno da se pronađe način da se dijalog nastavi i da se uklone smetnje, dok je Ahmeti samo podsetio da Mogerini ima ulogu ministarke spoljnih poslova i da na osnovu rezolucije Saveta bezbendosti ima ulogu posrednika u dijalogu.

„U Briselu ili mnogim državama članicama misle da Kosovo blokira dijalog, govori se da samo Kosovo nije ispunilo obaveze iz ranijih sporazuma, što nije tačno. Predstoji nam rad kako bi ubedili Brisel i ostale glavne gradove da to nije istina“, kazao je Ahmeti.

Inače, o dijalogu je bilo reči i sa britanskim zvaničnikom.

Predsedavajući tima Fatmir Ljimaj kazao je da je Mur obavešten o Platformi o dijalogu i konačnom sporazumu sa Srbijom. Po njegovim rečima, Mur je pružio podršku kosovskoj pregovaračkoj ekipi i dijalogu sa Srbijom. Na pitanje da li je Mur tražio ukidanje takse, Ljimaj je odgvorio da „ko god dođe na Kosovo traži da se da šansa dijalogu i da se suspenduju smetnje, u ovom slučaju i taksa“.

„Želimo da kažemo i da uslovljavanje u dijalogu nije dobro. Nadamo se da će dijalog što pre početi“, kazao je Ljimaj.

Drugi predsedavajući pregovaračkog tima Špend Ahmeti istakao je da je Velika Britanija jasno stavila do znanja da se na kraju procesa dijaloga očekuje priznanje Kosova od Srbije.

„Oni će biti uključeni u proces bez obzira na unutrašnje diskusije o Brexitu“, kazao je Ahmeti.

On je najavio da će Mur u četvrtak posetiti i Beograd gde će se informisati o srpskoj strani u ovom procesu.

Reeker: Bojim se da je stav Kosova oko taksi naneo štetu odnosima sa SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

XS
SM
MD
LG