Dostupni linkovi

Još jedna ruska 'investicija' u crnogorske izbore?


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Da li je, koliko i kojim kanalima ulazio ruski novac u Crnu Goru u periodu parlamentarnih izbora 2016. godine, predmet je više istraga i sudskih postupaka, ali i navoda svjetskih, uglavnom zapadnih medija. Najnovija informacija Kancelarije američkog trezora kojim je sankcionisan prvi saradnik ruskog oligarha Olega Deripaske, jer je navodno finansirao jednu političku partiju u Crnoj Gori u vrijeme izbora 2016. godine, otvara nova pitanja za crnogorske bezbjednosne institucije.

Po prvi put se u javnosti pojavljuje ime ruskog tajkuna Olega Deripaske u kontekstu mogućeg finansiranja crnogorske političke partije u kritičnom vremenu parlamentarnih izbora 2016. a preko svog najbližeg saradnika Viktora Bojarkina. U odnosu na prethodne informacije o mogućem finansiranju rušenja vlasti u Crnoj Gori i time prekidanju puta ka članstvu u NATO savez, koje su objavljivali zapadni mediji, ovoga puta informacija dolazi od zvanične institucije američkog ministarstva finansija. Zbog tog nivoa, ovoj informaciji je data važnost i u ruskim medijima, kaže za Radio Slobodna Evropa dopisnik ruskog Komersanta Genadij Sisojev:

„Iza te informacije stoji država(SAD), a ne samo mediji koji se pozivaju na svoje izvore. Zato su ruski mediji tome dali veću pažnju nego ranije. Taj isti faktor govori da tu informaciju treba procjenjivati kao vjerodostojniju od informacija koje su bile nezvanične i koje su plasirali zapadni mediji“.

Demokrate SAD o 'malignom' uticaju Rusije na Balkan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Da li se u dosadašnjoj istrazi, dokumentacijama, izjavama i drugim aktima Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori pojavljivalo ime Viktora Aleksejeviča Bojarkina i ruskog oligarha Olega Deripaske u smislu finansijera neimenovane crnogorske političke partije u periodu parlamentarnih izbora 2016. godine?

Ovo je pitanje koje smo u četvrtak uputili Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, a nakon što je Kancelarija za kontrolu inostranih sredstava Trezora Sjedinjenih država objavila da je sankcionisala 16 pripadnika ruske vojno obavještajne službe GRU zbog „širokog spektra malignih aktivniosti“. Među tim imenima pominje se ime Viktora Aleksijeviča Bojarkina da je djelovao u ime oligarha Olega Deripaske.

„Deripaska i Bojarkin su učestvovali u pružanju ruske finansijske podrške crnogorskoj političkoj partiji pred crnogorske izbore 2016. godine“, saopštila je kancelarija američkog Trezora. Odgovor iz Specijalnog tužilaštva za sada nismo dobili.

Specijalno tužilaštvo je vodilo krivičnu i finansijsku istragu o događajima koji su prethodili parlamentarnim izborima 2016. godine. U toku je sudski postupak o pokušaju „državnog udara“ u kome su dvojica ruskih državljana i oficira GRU-a optuženi za organizaciju i finansiranje nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori i pokušaj terorizma tokom parlamentarnih izbora 2016. godine. Uz njih su optuženi i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta. Specijalno tužilaštvo je u odnosu na događaje u vremenu parlamentarnih izbora podiglo optužnicu protiv aktivista i funkcionera Demokratskog fronta zbog pranja novca, a nakon hapšenja aktivista kod kojih je pronađeno više desetina hiljada dolara. Pored toga, sredinom ove godine Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma razmjenjivala podatke o transakcijama sa Finansijsko-obavještajnom službom Letonije, zbog sumnje da su „transakcije povezane sa pranjem novca i finansiranjem određenih lica i političkih partija iz Crne Gore tokom 2016. godine“.

Sve ranije navode zapadnih medija o ruskom miješanju u crnogorske izbore, zvanična Rusija je demantovala i odbacivala. Ovoga puta, prema riječima dopisnika Komersanta Genadija Sisojeva, nema reakcije od zvaničnih institucija iz Rusije, iako je informacija kancelarije američkog Trezora o sankcijama plasirana u ruskim medijima.

„Zvaničnih komenata u Moskvi nema, što je za očekivati jer i ranije nije bilo komentara ili veoma rijetko. Neki zvaničnici iz Moskve su ranije dopuštali mogućnost da je neko iz nezvaničnih struktura mogao da pomaže dio crnogorske opozicije, međutim odlučno je demantovano da bi to mogla da bude neka zvanična struktura. I upravo ta informacija koju je objavilo ministarstvo finansija SAD odgovara toj šemi. U rusiji uvjek mogu da kažu da to nije radila ni jedna zvanična struktura a da je neki oligarh ili tajkun imao neki svoj interes da pomaže neku stranku. A zvanična ruska država sa tim nema nikakve veze. I ta informacija iz SAD se podudara sa tom šemom a zbog čega nije bilo, ne samo demantija nego ni bilo kakvih zvaničnih reakcija u Rusiji“, kaže Sisojev.

U potencijalnom finansiranju crnogorskih političkih partija tokom kritičnog perioda 2016. godine, po prvi put se pojavljuje ime Olega Deripaske, koji je dobro poznat crnogorskoj javnosti kao bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica, sa kojim je posao sklopio tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 2013. godine je, podsjetimo, Kombinat aluminijuma bankrotirao, a Oleg Deripaska je ostavio državi i Vladi Crne Gore da vraća oko 130 miliona eura njegovih kredita.

Danas poslovi sa aluminijumom Olega Deripaske vrlo zavise od ruske države koja mu pomaže tako što otkupljuje višak proizvoda koje zbog sankcija ne može da proda na inostranom tržištu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG