Dostupni linkovi

Medojević i aktivisti DF optuženi za pranje novca


Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Treći lider opozicionog Demokratskog fronta(DF) u Crnoj Gori Nebojša Medojević optužen je za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Pored njega za isto krivično djelo je optužen banjalučki biznismen Momir Nikolić i još deset osoba, mahom aktivista Medojevićevog Pokreta za promjene, političke stranke koja pripada Demokratskom frontu.

Optužnicom su obuhvaćeni direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, Iva Pavlović, Petar Drašković, sin člana predsjedništva DF Slavena Radunovića - Luka Radunović, Vladislav Bulatović –sinovac člana predsjendištva DF Predraga Bulatovića, Nikola Jovanović, Mladen Jovanović i Aleksandar Sekulović.

Na web sajtu Višeg suda u Podgorici je navedeno da je dostavljena optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se dvanaest osoba tereti za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Specijalno tužilaštvo je prethodnih šest mjeseci vodilo istragu protiv Medojevića, Nikolića i aktivista Demokratskog fronta, od kojih je više njih bilo pritvoreno.

U Višem sudu nije precizirano kada će biti zakazano ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti optužnice, već je navedeno da će ročište biti 'zakazano u zakonskom roku'.

Istraga je otpočela kada je policija otkrila u automobilu aktivista Demokratskog fronta više desetina hiljada eura i dolara, koji su zaplijenjeni. Specijalno tužilaštvo je ranije navodilo, da je Momir Nikolić finansirao kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore iz nelegalno stečenog novca. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, nelegalne aktivnosti su se događale u vrijeme kampanje za parlamentarne izbore u oktobru prošle godine.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević i ostali lideri DF su tokom istrage tvrdili da ne postoje dokazi o pranju novca, te da je' istraga protiv njih politički obračun vlasti i tužilaštva protiv opozicije'.

XS
SM
MD
LG