Dostupni linkovi

KAP skupo košta građane Crne Gore


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Priča o podgoričkom Kombinatu aluminijuma nije samo istorijat Vladine neuspješne politike prema jednom preduzeću, već nizu netransparentnih, sumnjivih političkih odluka i poslovnih aranžmana koji su pojedincima omogućili sticanje velikog bogatstva na račun gradjana Crne Gore koji stotinama miliona eura svog novca plaćaju račune takve politike.

Podgorički Kombinat aluminijuma je već decenijama problematično preduzeće, ali ako je bilo normalno, zbog šireg interesa, pomagati KAP novcem iz budžeta dok je on bio državno vlasništvo, to zaista ne bi trebalo da važi za period od 2005. godine kada je ovo preduzeće privatizovano.

Od tada, gradjani Crne Gore su svojim novcem plaćali dio računa za električnu energiju koju potroši preduzeće čiji je većinski vlasnik bio ruski oligarh Oleg Deripaska koji je rado, uz velikodušnu Vladinu podršku, to koristio samo da uveća svoje bogatstvo.

Nakon toga je, opet zahvaljujući Vladi, dobio mogućnost da od banaka pozajmi oko 130 miliona eura, a da ih ne vrati i da mu niko ništa ne može. Pošto banke ne praštaju, aktivirane su Vladine garancije pa su gradjani primorani da otplate kredit koji sa kamatama iznosi oko 170 miliona eura.

Sve se završilo prošlogodišnjim bankrotom, ali ni to nije kraj, jer je nakon dva tendera u, za mnoge sumnjivoj proceduri, KAP dobio novog vlasnika, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, koji je imovinu ovog bankrotiranog preduzeća kupio za 28 miliona eura i koga dio opozicije smatra običnom marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Gradjani Crne Gore će ponovo platiti cijenu.

Novi vlasnik je KAP kupio kroz stečaj, pa nema nikakvu zakonsku obavezu prema više od 400 radnika koji će prvog jula ostati bez posla. Oni, medjutim, neće biti nezbrinuti jer će im Vlada obezbijediti socijalni program od 15 - 20 hiljada eura za svakog od njih.

"Skandalozno je što će to opet gradjani Crne Gore", kaže Milutin Djukanović iz Demokratskog fronta:

“Čuli ste da će biti otpušten veliki broj radnika i već saopštava da će to d aide na teret države a to znači da će građani, odnosno preski obveznici to da plate. To je nevjerovatno, nemamo komentara i ne znamo šta više da uradimo da neko posluša to što mi pričamo.Jednostavno, postoji vlada koja ne želi skupštinske zaključke i ništa ih ne interesuje. Najvažniji je stav jednog stečajnog upravnika a ne parlamenta Crne Gore. Sada će biti prekršen taj Zakon o stečaju sve da bi se obezbijedila prohodnost kandidatu vlade da upravlja KAPom. Na žalost”, zaključuje Đukanović.

"Ništa novo i ništa iznenadjujuće"
, kaže Nik Djeljošaj iz Kluba albanskih partija.

“Mislim da i kada se bude ovaj program pravio da treba napraviti određeni fond za ove radnike koji bi omogućio tim ljudima da nastave da rade i da se ide u proizvodnju.”

Milutin Djukanović iz Demokratskog fronta smatra da ipak i radnici snose dio odgovornosti za sadašnju situaciju.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić
“Na žalost, pojedini sindikati u KAP-u su navijali da se to desi I sada se iščuđavaju kako se to desilo. Da su podržali to što je prdlagao Demokratski front I pozicija to se ne bi desilo. Ali oni su govorili da je to dobro.”

“Sada su i poslanici i skupština dovedeni u situaciju da li da glasaju za socijalni program i pomoć tim radnicima koji su ostali tehnološki višak ili biti protiv toga duboko svjesni da je vlada glavni krivac“, kaže Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

"Računi za cjelokupnu Vladinu neuspješnu politiku na kraju se prevali na teret gradjana", kaže funkcioner Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić koji ipak skreće pažnju da i svi gradjani treba da razviju svijest da je novac iz budžeta zapravo njihov novac i da način njegovog trošenja treba da bude važan faktor pri opredjeljivanju na izborima:

“Gradjaninu je bliži neki njegov interes i on za neku socijalnu potrebu ili pomoć kratkoročno gleda i onda se opredjeljuje da ne reaguje zbog toga, iako to dugoročno vodi u propast.”
XS
SM
MD
LG