Dostupni linkovi

Politička kriza u Crnoj Gori: Može li poslanik u zatvor bez suđenja?


Poslanik Nebojša Medojević (u sredini) je u zatvoru gdje četvrti dan štrajkuje glađu, a Milan Knežević (desno) se nalazi u Skupštini od četvrtka jer mu takođe prijeti sprovođenje u zatvor
Poslanik Nebojša Medojević (u sredini) je u zatvoru gdje četvrti dan štrajkuje glađu, a Milan Knežević (desno) se nalazi u Skupštini od četvrtka jer mu takođe prijeti sprovođenje u zatvor

Opozicioni Demokratski front održao je u ponedjeljak uveče protestni skup ispred Skupštine Crne Gore kao podršku dvojici poslanika DF-a, uhapšenom Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću kome takođe prijeti dvomjesečni zatvor.

Par stotina pristalica Demokratskog fronta su nakratko blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, a lider saveza Andrija Mandić je najavio okupljanja svake večeri i blokiranje saobraćaja ispred Skupštine Crne Gore. Istovremeno je Viši sud u Podgorici objavio novo rješenje o stavljanju u zatvor na dva mjeseca poslanika Nebojše Medojevića, jer je odbio da svjedoči o svojim javnim tvrdnjama da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodno počinio ratni zločin na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Protest DF-a ispred Skupštine Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Tužilačko sudska akcija hapšenja i zatvaranja poslanika opozicionog Demokratskog fronta, otvorila je niz pitanja u crnogorskim institucijama a posebno u Skupštini Crne Gore. Među njima su: da li poslanik može biti sproveden u zatvor bez prethodnog skidanja imuniteta, da li se hapšenjem atakuje na slobodu govora poslanika, može li poslanik biti uhapšen bez optužnice, može li policija uhapsiti poslanika u Skupštini bez dozvole šefa parlamenta, te kakve će posljedice izazvati hapšenje poslanika po politički život u Crnoj Gori?

Sva ova pitanja su bila aktuelna i tokom Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država regiona koja se održava u Crnoj Gori.

Službenici policije ne treba da hapse unutar sjedišta Skupštine Crne Gore, a opozicioni Demokratski front će redukovati učešće u radu parlamenta, saopštio je poslanik Predrag Bulatović nakon kolegijuma Skupštine Crne Gore koji je održan povodom višednevne političke krize čiji je povod hapšenje poslanika Nebojše Medojevića i naloga, takođe, za hapšenje poslanika Milana Kneževića:

“Mi se borimo protiv prakse koju je inaugurisao Viši sud, Uprava policije zajedno sa Apelacionim sudom, da ne postoji imunitet za poslanika i da vlasnik imuniteta može da bude neki tužilac, neki sudija, a ne Skupština Crne Gore. Nepodjeljen je stav svih klubova poslanika da u ovu zgradu (Skupštine Crne Gore) ne treba da uđu jedinice za potraživanje Uprave policije, jer bi to značilo unižavanje ovog doma koji je nad svim domovima”.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je nakon Kolegijuma rekao da je politički trenutak osjetljiv, te da očekuje sve grane vlasti svojim odlukama pokažu dodatnu pažnju i senzibilitet. Odgovarajući na pitanje može li poslanik biti uhapšen u zgradi Skupštine, Brajović je rekao:

“Postoji zaista razumjevanje poslanika da ne bi dobro bilo da neke institucije ili organi preduzimaju određene radnje. Ja sam zato rekao da svi treba da pokažemo veliku pažnju i osjetljivost prema ovom važnom i osjetljivom političkom trenutku. Svakom poslaniku se shodno zakonu mora obezbjediti puna zaštita u izražavanju stavova, da se omogući sloboda njegovog političkog djelovanja. S druge strane to nikako ne može značiti neodgovornost ljudi koji imaju poslanički mandat, da do kraja, grubo, paušalno, bez činjenica, se odnose prema drugim institucijama i pojedincima”.

Poslanik Nebojša Medojević je u zatvoru gdje četvrti dan štrajkuje glađu, a Milan Knežević se nalazi u Skupštini od četvrtka jer mu takođe prijeti sprovođenje u zatvor po nalogu Specijalnog tužilaštva i odlukom Apelacionog suda. Pravosudne institucije, kako je rečeno, žele da ih zatvorom primoraju da svjedoče u predmetima koji su pokrenuti zbog njihovih javnih izjava o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu. Fukcioneri Demokratskog fronta ne napuštaju Skupštinu Crne Gore i pozvali su svoje pristalice na proteste ispred parlamenta svake večeri.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF)
Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF)

Hapšenje i odvođenje u zatvor na dva mjeseca, poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i mogućeg hapšenja poslanika Milana Kneževića po zahtjevu Specijalnog tužilaštva komentarisao je šef delegacije Evopske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav koji je izrazio zabrinutost i pozvao sve strane na uzdržanost.

"Bio sam u Parlamentu i čuo sam zabrinjavajuće poruke u vezi sa hapšenjem jednog od parlamentaraca. Evropska unija prati ono što se dešava. Pozvao bih sve strane da pokažu uzdržanost i da se ispoštuju relevantne zakonske procedure. Svi imamo ulogu u u približavanju Crne Gore EU i snosimo odgovornost u tom procesu", rekao je Orav.

Tema hapšenja poslanika Demokratskog fronta otvorena je na početku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope koja se održava u Skupštini Crne Gore. Kako je saopštio predsjedavajući Konferencijom parlamentarnih odbora Slaven Radunović, aktuelna situacija u parlamentu koja je izazvana hapšenjem poslanika, suspenduje teško dogovoreni institucionalni dijalog između vlasti i većeg dijela opozicije, kao i rad veoma važne parlamentarne Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva:

“Ovakav potez nekoga iz državne administracije ili iz vlasti, zloupotrebe pravosudne i tužilačke funkcije dovode do suspenzije daljeg rada i te Radne grupe i čitavog procesa koji je Crna Gora željno očekivala.”

Govoreći o slučaju poslanika Medojevića i Kneževića član parlamentarnog odbora za evropske integracije Ranko Krivokapić je ocjenio da se radi o tipičnom primjeru kršenja parlamentarnih postulata od strane tužilačke i sudske vlast:

“Ja vas molim da ne štitite ni gospodina Medojevića ni mene, ni nikoga od nas nego da zaštitite slobodu govora parlamentaraca u Skupštini. Moramo o tome da odlučino u parlamentu, ne smijemo se plašiti ni sudstva ni tužilaštva”.

I Neđeljko Rudović član Odbora za evropske integracije je izrazio solidarnost sa kolegama poslanicima čija je sloboda ograničena tužilačkom i sudskom odlukom:

“Ovo što se desilo u Crnoj Gori je, prema jednodušnoj ocjeni, brutalno gaženje Ustava Crne Gore. Ovdje je poslanik završio u zatvoru bez sudskog procesa”.

Za pravnika i političkog analitičara Borisa Raonića, odluka sudova o lišenju slobode dva poslanika opozicionog Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, sporna je iz više uglova i nije isključivo pravna. Raonić u izjavi za Radio Slobodna Evropa uočava kako je do nje došlo u trenutku kada je politička scena u Crnoj Gori počela da se konsoliduje vraćanjem dobrog dijela opozicije u skupštinske klupe i početkom dijaloga vlasti i opozicije o izbornim reformama a prema preporukama međunarodne zajednice.

“Tako da će ta vrsta odluke dodatno unijeti tenzije i podgrijati političku atmosferu u Crnoj Gori, u trenutku kada nam to uopšte nije potrebno. Ključno pitanje jeste koliko pravo mora biti vezano za pravdu. I koliko sudije i tužioci, odnosno svi oni koji sprovode pravo u Crnoj Gori, moraju prvo poštovati načelo pravde i pravednosti, čak i kada imamo ovako loše postavljenu pravnu normu kakva je na žalost u našem Zakonu o krivičnom postupku. Tako da mislim da naše sudije treba da se ugledaju na neke druge razvijene demokratske zemlje i moraju osluškivati trenutak u kome se nalazimo, moraju voditi računa o ambijentu u kome živimo i u kojima oni donose odluke", ocijenio je Raonić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG