Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokratski front na udaru Specijalnog tužilaštva Crne Gore


Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Mihaila Čađenovića, vozača lidera opozicionog Demokratskog fronta, za stvaranje kriminalne organizacije. Čađenoviću je određen pritvor od 72 sata u sklopu istrage o pokušaju terorističkih napada na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Nastavak tužilačke istrage je izazvao oštre političke reakcije Demokratskog fronta.

Nakon što je po nalogu Specijalnog tužioca, policija oko 7 sati ujutru izvršila pretres porodične kuće Mihaila Čađenovića i nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, vozaču lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića je, određen pritvor od 72 sata.

Takođe, za stvaranje kriminalne organizacije osumničen je i Ananije Nikić iz Podgorice, za koga tužilaštvo saopštava da nije priveden jer se ne nalazi u Crnoj Gori.

Za sada zvanično nije saopšteno zbog kojih konkretnih okolnosti je Čađenoviću određen pritvor, ali se već izvjesno vrijeme u medijima provlači njegovo ime kao jednog od učesnika navodnog razgovora o sprovođenju „akcija“ u Crnoj Gori koje su vezane za slučaj pokušaja terorističkih napada i nasilnog rušenja vlasti.

Za sada zvanično nije saopšteno zbog kojih konkretnih okolnosti je Čađenoviću određen pritvor
Za sada zvanično nije saopšteno zbog kojih konkretnih okolnosti je Čađenoviću određen pritvor

Na informaciju o privođenju Mihaila Čađenovića reagovalo je predsjedništvo opozicionog Demokratskog fronta čiji je lider Andrija Mandić na vanrednoj pres konferenciji saopštio - da je tužilaštvo privelo nevinog i nikad osuđivanog čovjeka, na osnovu lažnih tvrdnji: „Mihailo Čađenović je priveden u Specijalno državno tužilaštvo kako bi se montirala jedna nova optužnica protiv Demokratskog fronta“.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo mjesecima vodi istragu o pokušaju sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, kada je uhapšeno 20 osoba iz Srbije za koje se sumnjalo da su bili učesnici u zavjeri.

Do sada je više njih pušteno iz pritvora, jedna osoba potpisala je Sporazum o priznanju krivice što se očekuje za još nekoliko osumnjičenih, a dio njih je u procesu ili su već dobili status svjedoka saradnika.

Potjernice su izdate za dvojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana za koje se sumnja da su organizatori zavjere sa političkim motivima. Slučaj navodnog državnog udara je u Crnoj Gori izazvao političku krizu u kojoj opozicija bojkotuje parlament i ne priznaje rezultate izbora jer vjeruje da je državni udar isceniran od strane vlasti. Prema tužilačkoj istrazi, zavjerenici su trebalo da pomognu nasilno preuzimanje vlasti i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Andrija Mandić je saopštio da, Specijalni tužilac Milivoje Katnić do sada nije dokazao svoje tvrdnje o postojanju državnog udara u Crnoj Gori u vrijeme izbora, niti može da poveže sa državnim udarom Demokratski front, te zaključio da je to razlog zbog kojeg privodi aktiviste ove političke grupacije. Demokratski front zahtjeva od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da smijeni Specijalnog tužioca Milivoja Katnića:

„Pozivamo Stankovića da smijeni Milivoja Katnića. Taj čovjek je postao opasnost za sve u Crnoj Gori. To je čovjek koji je očigledno izgubio poslovnu sposobnost“, rekao je Mandić.

Podsjetimo, bivši obavještajac srpske policije Slavko Nikić je najprije rekao, u emisiji Milomira Marića, da mu je osoba iz Crne Gore u prisustvu navodnog ruskog obavještajca ponudila da učestvuje u stvaranju nemira u Crnoj Gori, što je Nikić odbio.

Viši sud u Kragujevcu usvojio je zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori
Viši sud u Kragujevcu usvojio je zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori

O tome je prema nezvaničnim informacijama, Slavko Nikić govorio i prilikom saslušanja u Beogradu čemu je prisustvovao i zamjenik Specijalnog tužioca iz Crne Gore. Dio u kome Slavko Nikić govori o susretu sa osobom iz Podgorice Ananijem Nikićem i navodnim Rusom je tekao ovako:

„Pitao sam ih šta vama treba? On kaže, da li bi mogao da napraviš nešto na teritoriji Crne Gore. Ja sam rekao da to mogu da uradim, ali je pravo pitanje da li hoću da uradim. I tada Rus pobilijedi i promjeni boju u licu. Naravno da neću“, rekao je Slako Nikić.

Prema takođe nepotvrđenim informacijama, pritvoreni Mihailo Čađenović je navodno dovezao Ananija Nikića i nepoznatog Rusa u Beograd na sastanak sa Slavkom Nikićem, te to predstavlja okolnost za privođenje Čađenovića u Specijalno tužilaštvo. Ovu verziju u Demokratskom frontu odbacuju.

Inače, Viši sud u Kragujevcu usvojio je zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG