Dostupni linkovi

Čekajući Vučićev Gazimestan


Vučić će na Kosovo stići iz Brisela, te razgovarati sa tamošnjim Srbima (Foto: Severna Mitrovica)
Vučić će na Kosovo stići iz Brisela, te razgovarati sa tamošnjim Srbima (Foto: Severna Mitrovica)

Uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova predstojećeg vikenda, te nastavka briselskih pregovora u petak, Srbi na severu Kosova su u iščekivanju onoga što će im biti saopšteno.

Miladija Petković iz Severne Mitrovice kaže da očekuje puno od Vučićeve posete, ali smatra da će do nekog sporazuma teško doći.

"Od predsednika (Vučića, prim. aut.) mnogo očekujem, ali ne znam šta može da nam uradi. Ovde je vrlo teško. Na primer, za lekove idemo za Rašku. Nažalost, ali šta ćemo, on se bori koliko može, svaka mu čast", mišljenja je Miladija Petković.

Na pitanje - da li očekuje neko rešenje trenutnog stanja - ona kaže: "Želja mi je, ali teško. Vidi koliko su protiv, čak i kod nas, naši, ali on (Vučić, prim. aut.) je jak".

Nemanja Mišić iz Severne Mitrovice ne očekuje da će se ova Vučićeva poseta značajnije razlikovati od prethodnih.

"Mislim da će, u suštini, biti isto kao i prošli put kad je dolazio predsednik. Mada sam i juče čuo da je taj neki krajnji rok pomeren za 2019. godinu, tako da samo puno buke i ništa previše. Samo da ostanemo ovde, da posao zadržimo, da bismo mogli da živimo ovde, a posle... biće valjda bolje, korak po korak", reči su Nemanje Mišića.

Šef Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić posetu je najavio kao "najsveobuhvatniju i najsadržajniju".

Očekuje se da srpski predsednik posetu završi u nedelju, obraćanjem na skupu u Severnoj Mitrovici.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić napisao je ranije na Tviteru da se u srpskim školama prave tzv. spiskovi radnika koji bi trebalo da prisustvuju mitingu 9. septembra, te da naredba stiže iz važne državne institucije.

Predsednica Evropskog pokreta na Kosovu Rada Trajković kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je to potpuno javna tajna, ali da za razliku od prethodnih perioda kada je pritisak dolazio samo iz institucija države Srbije sada dolazi i iz kosovskih.

"S obzirom da sva kadrovska rešenja dolaze preko Radoičića iz Severne Mitrovice (Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, prim. aut.) koji ugovara zapošljavanje ljudi u kosovskim institucijama, sada, i sa jedne, i sa druge strane, Srbi su bukvalno pritisnuti da moraju da se odazovu radnoj obavezi koja podrazumeva obavezno prisustvo kada gospodin Vučić bude posećivao prostor Kosova i Metohije", tvrdi Rada Trajković.

Trajković navodi da su paralelno pravljeni spiskovi onih koji hoće i onih koji neće da prisustvuju skupu.

"Ovi koji neće, navodno, preti im se otkazima, ali narod ipak pokazuje određen otpor čak i takvim pritiscima koji su vezani za njihovu egzistenciju", ocenjuje predsednica Evropskog pokreta na Kosovu.

Može vas interesovati - Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom

Što se tiče kosovskih institucija, Rada Trajković kaže da se radi o lokalnim samoupravama i njihovim ispostavama, odnosno organima tih institucija, te ministarstava i ministara koji su u kosovskoj Vladi.

"Preko svojih mehanizama isto tako vrše presiju na stanovništvo, povratnike, ljude koji dobijaju određene prinadležnosti, socijale, penzije i tako dalje", upozorava Rada Trajković.

Rada Trajković navodi i da skup podrške Vučiću neće biti odraz volje i opredeljenja naroda.

(Ne)završene granice Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači sastaće se u petak (7. septembar), u novoj rundi dijaloga u Briselu na najvišem nivou.

Dan posle Brisela, prema najavama, Vučić putuje na Kosovo gde će boraviti za vikend i razgovarati sa tamošnjim Srbima.

Tači je do sada u nekoliko navrata izjavio da će u Briselu predstaviti inicijativu o korekciji granice Kosova i Srbije, što bi podrazumevalo pripajanje Preševske doline Kosovu, a nikako podelu, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

Predsednik Srbije izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG