Dostupni linkovi

Haradinaj u Draču: Poštovati aktuelne granice


Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Draču
Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Draču

Neformalni sastanak premijera država Zapadnog Balkana održan je u Albaniji, u Draču. Ipak, sastanku nije prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kako je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rečeno u Vladi Srbije, premijerka Brnabić nije mogla da uskladi sve obaveze. Vlada Makedonije je saopštila da premijer Zoran Zaev nije otputovao u Drač zbog lošeg vremena.

Sastanku, na kojem su razmatrane teme u vezi sa ekonomskom saradnjom u regionu, prisustvovao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Novinare je, nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, zanimao stav kosovskog premijera o korekciji granica Kosova i Srbije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je za očuvanje aktuelnih granica Kosova, te da nije potrebna kreativnost u crtanju granice već trebaju da se poštuju ove koje postoje.

"Kosovo ima svoje granice, ima granicu sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i sa Srbijom. Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam nije potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica", kazao je Haradinaj.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, upitan o konačnom sporazumu Kosova i Srbije, kazao je da o tome nije spreman da komentariše.

On je, međutim, ponovio stav Evropske unije – da ni jedna zemlja neće moći ući u EU ako ne riješi nesuglasice sa susjedima.

"Nije prikladno u ovoj fazi komentarisati pregovore koji su u toku. Sljedeći sastanak u Briselu, između Vučija i Tačija, neće biti posljednji, nego jedan u nizu. Naravno, da treba vremena dok se ne postigne konačan dogovor", istakao je Han.

Dodao je da je za EU važna stabilnost u regionu.

Crna Gora pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke i snažno podržava dijalog Prištine i Beograda, ali u našem fokusu danas moraju biti i ekonomske teme i preuzete obaveze, navodi se na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore.

Duško Marković, premijer Crne Gore, izjavio je da su ovi sastanci korisna platforma koja će pomoći ispunjavanju vizije Zapadnog Balkana u EU.

"Složili smo se da ovo treba postati naša tradicija, uspostavljen je kvalitetan politički dijalog i političko povjerenje koje nismo imali ranije, tome je posebno doprinio dobar rezultat u pregovorima Makedonije i Grčke. Važna je strategija Evropske komisije o proširenju, koja je važan okidač za sve nas, složili smo se da tu šansu iskoristimo na najbolji način, unaprijedimo vladavinu prava, našu ekonomiju i budemo spremni za EU i njeno jedinstveno tržište", rekao je Marković.

[Video/YouTube: Obraćanje Duška Markovića u Draču]


"Treba da idemo u pravcu formiranja garantnog fonda kao prijedloga Evropske unije i da započnemo aktivnosti za podršku početnicima u biznisu za jednostavnije finansiranje malih i srednjih preduzeća. Moramo uraditi sve da zadržimo mlade ljude na Zapadnom Balkanu. Crna Gora stoji iza svoje inicijative osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope, jer ona može biti dragocjena za kompletan region, za mlade ljude i nova radna mjesta", stav je crnogorskog premijera.

"Mi treba da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli i koje smo potpisali. Ovo ne treba da bude igra papira i dokumenata nego odgovornosti za obaveze koje smo preuzeli", rekao je Marković.

Dodao je da je riječ o obavezama koje su već usaglašene sa Evropskom unijom.

"Nisam sklon ne samo da prihvatim nego da govorim o novim inicijativama dok ne realizujemo obaveze koje smo prihvatili", zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG