Dostupni linkovi

Vučić i Tači: Potrebna je pomoć EU


Vučić i Tači potvrdili da su se sastali u Beču
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači zatražili su sa zajedničke konferencije za novinare u austrijskom Alpbahu podršku Evropske unije (EU) za postizanje dogovora.

Konferenciji su prisustvovali i domaćin Evropskog foruma, predsednik Austrije Aleksander van der Belen, evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednik Slovenije Borut Pahor.

(Snimak pres-konferencije u Alpbahu)


"Sve što smo do sada radili, i Kosovo i Srbija, jeste da smo blokirali jedni druge u napretku ka članstvu u Ervopskoj uniji, a region se suočavao sa rizikom nestabilnosti. Korst od postizanja dogovora je važan ne samo za Kosovo i Srbiju, region i Evropsku uniju, već i šire. Zato smo odlučili da istražimo mnoge mogućnosti kako bismo pronašli rešenje. Želimo da uverimo naše susede u Evropskoj uniji i drugim zemljama da se ne boje mirnog dogovora Kosova i Srbije, čak i u slučaju korekcije granice. Kosovo i Srbija ne bi bili prvi ni poslednji koji to čine u cilju mira i izbegavanja konflikta", rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

Tači i Vučić su na radnom doručku sa predsednikom Austrije razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova.

"Juče i danas smo razgovarali o važnim temama, i svi izražavamo želju i posvećenost našem cilju, evropskoj perspektivi. To putovanje za sve nas, a pogotovo za Kosovo, bilo je dugo i teško. Ali, moj narod i ja smo odlučni da dostignemo taj cilj. Uradićemo naš deo posla, a očekujemo i od Evropske unije i njenih članica da učine isto. Ostajemo posvećeni dijalogu sa Srbijom o normalizaciji. Potrebna nam je sva moguća podrška Evropske unije i njenih članica, SAD i ostatka međunarodne zajednice kako bismo postigli dogovor", rekao je Tači.

Podršku za postizanje dogovora zatražio je i Aleksandar Vučić.

"Umoran sam od objašnjavanja da Srbija neće ugroziti zemlje regiona, ali mi sa Albancima moramo da rešimo probleme. Ne znam da li će nas građani podržati, ali moramo da radimo na rešavanju problema starog 200 godina. Moje obećanje je da ćemo uložiti naporan rad da se rešenje nađe. To ne možemo to bez podrške Austrije i EU. Tražim od svih koji nam drže lekcije da kažu šta bi bilo rešenje. Ako mislite da zamrznuti konflikt može da traje doveka, ne može, jednom će se odmrzniti i zato tražimo vašu podršku. Računamo na EU, završićemo proces koji smo sa njima započeli", rekao je Vučić.

Vučić: Pozicija teška, potrebna podrška
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li je tokom susreta dvojice predsednika u petak Beču, kojem su prisustvovali austrijski kancelar Sebastian Kurtz i komesar EU za proširenje Johanes Han došlo do napretka, Vučić je rekao da ne može da kaže da li jesu ili nisu bliže mogućem dogovoru jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno, i podržano od strane Evropske unije".

Vučić je rekao je da je "uvek pesimista, jer dve strane imaju različite stavove".

"Ali i jedni i dugi želimo da nađemo put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti. Dugotrajni mir između Srba i Albanaca to je nešto na čemu radimo", rekao je Vučić navodeći da ne može da govori o detaljima.

Tači je naveo da je sastanak sa Kurtzom i Hanom bio "korektan i konstruktivan".

"Nije tajna da imamo (Kosovo i Srbija) duboke razlike u mišljenjima o sporazumu. Ali u isto vreme, posvećeni smo nastavku pronalaženja mnogih opcija koje će nas dovesti do mirnog dogovora. Ako dogovor postignemo, biće to istorijski uspeh za naše narode. Ako ne, to će doneti mnoga pitanja za budućnost, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za Zapadni Balkan", rekao je Tači i dodao da se nada da će EU biti ujedinjena u podršci dogovoru.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da je "važno imati na umu da, kada se postigne sporazum, on mora da se poštuje".

"Takođe je bilo dobro čuti da je reč o bilateralnom rešenju koje ne treba da se upotrebljava za druga pitanja u regionu, već da će biti skrojeno isključivo za tu priliku, za ove dve zemlje", naveo je Han.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i domaćin Evropskog foruma u Alpbahu, na kojem Tači i Vučić učestvuju, rekao je da "upravo dolaze sa konstruktivne diskusije tokom radnog doručka".

"Svi se slažemo da bilateralni problemi ne treba da se unose u Evropsku uniju. I zato smo mi Evropska unija, posebno Austrija, spremni da pomognemo u rešavanju. Napredak u dijalogu Beograda i Prištine ostaje suštinski u napretku ka putu ka Evropskoj uniji. Nakon našeg susreta juče i ovog jutros, uveren sam da su obojica predsednika, Vučić i Tači zaista posvećeni pronalasku održivog rešenja koje doprinosi stabilnosti regiona", rekao je Belen.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG