Dostupni linkovi

Preševska dolina osluškuje dogovore Beograda i Prištine


Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu te Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, Beograd
Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu te Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, Beograd

Dok predstavnici Srba sa juga Srbije razmenu teritorija u eventualnom dogovoru sa Kosovom ne vide kao opciju, politički reprezenti Albanaca ne izjašnjavaju se konkretno već podržavaju dogovor dve strane. Stavove o tom pitanju oni su izneli u Beogradu uoči sastanka Predsedništva Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Ne postoji rizik da se Preševska dolina, ili bilo koja njena opština, nađe u sastavu Kosova, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. On je na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) rekao da mu je u razgovoru sa međunarodnim zvaničnicima i državnim funkcionerima rečeno da za tim ne postoji potreba.

"Neće biti nikakve razmene teritorije. Pre svega, imajući u vidu stav onih koji o tome odlučuju, a koji je svojedobno u poseti Srbiji izrekla Hilari Klinton, da nema prekrajanja granica, da nema razmene teritorija i da su razgovori Beograda i Prištine jedini koji će ova pitanja staviti ne dnevni red i rešavati", naveo je Stanković.

Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, ovom prilikom ponovio je da se Albanci sa juga Srbije zalažu da se pitanje prava građana Preševske doline nađe u Briselskom dijalogu između Beograda i Prištine, dok je povodom najava da postoji ideja da se tri opštine zamene za sever Kosova rekao:

"Ono što smo mi razgovarali sa zvaničnicima u Prištini jeste da se zastupaju naši interesi i naša prava u briselskom dijalogu. Kakav će ishod, kakav će scenario biti, videćemo... U krajnjem slučaju, bez obzira na ishod, naš je stav da Preševska dolina treba da se sagleda u celosti. Nema parcijalnog rešenja, to nećemo prihvatiti, jer će dovesti do humanitarnih katastrofa koje će dovesti do iseljavanja građana."

Kamberi: Preševsku dolinu treba sagledati u celosti
Kamberi: Preševsku dolinu treba sagledati u celosti

Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa, izneo je ocenu da ne postoji šansa da se to mesto na jugu Srbije pripoji Kosovu.

"Mislim da do toga neće doći jer sigurno građani Medveđe ne bi bili za to. Nikada nismo imali takve inicijative. To je država Srbija i mi smo geografski prilično udaljeni, pripadamo Gornjoj Jablanici. Ne znam zašto Peševska dolina, Preševo je od nas udaljeno skoro 200 kilometara. Tako da, što se tiče Medveđe, mislim da ne postoji šansa", rekao je Arsić.

Ovom sastanku, na kom se razgovaralo o tekućim pitanjima opština na jugu Srbije, kako je objasnio Zoran Stanković, zbog obaveza u Tirani nije prisustvovao predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Šaip Kamberi, prvi čovek Bujanovca, rekao je da su predstavnici Albanaca iz opština na jugu Srbije od vlasti u Albaniji tražili veći angažman o pitanju prava Albanaca u Srbiji, kao i da bude prisutnija u pogledu investicija u Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Zoran Stanković, šef Koordinacionog tela, izrazio je očekivanje da će razgovori na državnom nivou o poboljšanju položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije biti nastavljeni početkom jeseni.

Nakon tog susreta stigla je i vest da je Džon Bolton, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio da se Sjedinjene Države neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali da, kako je navedeno, "ako dve strane mogu o tome da se dogovore i postignu sporazum, SAD ne isključuju teritorijalne korekcije".

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, rekao je za RSE da to nije velika novost, jer je principijelni stav najvažnijih država u vezi sa pitanjem Kosova da će podržati dogovor Beograda i Prištine.

"Sada ga pominju i Amerikanci. Pitanje je samo da li to znači da je recimo Vašington izgubio strah od toga da će rešenje po principu razgraničenja, promena granica, imati onaj domino efekat od kog se strahuje, u Makedoniji, u Sandžaku i tako dalje. Nisam siguran da bi bilo koje rešenje koje bi eventualno Beograd i Priština isposlovali na takav način moglo da garantuje da neće doći do nekih negativnih scenarija", ocenio je Jakšić.

Boško Jakšić ipak ne isključuje dogovor Beograd i Prištine o razgraničenju.

"Jedini dobar način za to rešenje je da ono ima čvrste garancije velikih sila da one stoje iza takvog rešenja. Ukoliko samo Beograd i Priština budu stajali iza te varijante, onda je pitanje samo kada bi čitav projekat mogao da pukne", reči su Jakšića.

Poslednju vest iz Beograda u vezi sa eventualnim sporazumom Beograda i Prištine saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da dve strane nisu ni blizu dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG