Dostupni linkovi

I Vojska CG čeka migrante na granici sa Albanijom


Prvenstveni cilj upućivanja Vojske je, saopštilo je Ministrastvo odbrane, spriječavanje ilegalnih prelazaka državne granice
Prvenstveni cilj upućivanja Vojske je, saopštilo je Ministrastvo odbrane, spriječavanje ilegalnih prelazaka državne granice

Pripadnici Vojske Crne Gore poslije petnaest godina ponovo kontrolišu pogranični pojas i državnu granicu sa Albanijom u zoni graničnog prelaza Božaj. Vojska je upućena 16. avgusta kao ispomoć Upravi policije (UP MUP), po odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost, koji je polovinom jula 2018. godine razmotrio Izvještaj o uticaju migrantske rute iz Albanije i Grčke na bezbjednost Crne Gore.

Prvenstveni cilj upućivanja Vojske je, saopštilo je Ministrastvo odbrane, spriječavanje ilegalnih prelazaka državne granice.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa - da li postoje saznanja da bi se Crna Gora uskoro mogla suočiti sa značajnijim prilivom migranata i izbjeglica - iz Ministarstva vojnog su objasnili su da procjene budućih kretanja migranata ne vrši Vojska Crne Gore već Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Broj migranata koji ilegalno pokušavaju preći državnu granicu je porastao u odnosu na isti period prethodne godine, što je iziskivalo da se intenzivira rad granične policije.

Da li se angažovanjem Vojske na granici krše standardi EU prema kojima je isključivo policija nadležna za čuvanje granice?
Da li se angažovanjem Vojske na granici krše standardi EU prema kojima je isključivo policija nadležna za čuvanje granice?

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane su procijenili da bi u takvim okolnostima bilo optimalno da Vojska Crne Gore pruži pomoć Upravi policije u zaštiti državne granice dok za to postoje potrebe. Savjet za odbranu i bezbjednost, donio je odluku da se Vojska Crne Gore angažuje na pomenutom zadatku, u skladu sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o odbrani, kojima se regulišu obaveze (misije) Vojske Crne Gore“, navodi se u odgovorima ministarstva koji su dostavljeni RSE.

Komentarišući odluku o angažovanju Vojske Crne Gore na jednom dijelu granice sa Albanijom izvršni direktor „Alfa centra“ iz Nikšića, Aleksandar Dedović podsjeća da je u Crnoj Gori Vojska pod nadzorom Parlamenta i demokratskom i civilnom kontrolom a njene vanredne i redovne aktivnosti u skladu sa Ustavom i zakonima. Dedović je siguran da je odluka o upućivanju pripadnika Vojske donijeta nakon detaljnih analiza i samo sa jednim ciljem:

"Isključivo se realizuje u smislu odbrane nezavisnosti i suverenosti državne teritorije Crne Gore. Naravno, u prvom redu mora se imati u vidu da je vjerovatno najava ozbiljnijh i većih migrantskih kretanja prema Crnoj Gori dobijena i u saradnji i komunikaciji sa partnerima iz NATO saveza. Tako da smatram da i Vojska i UP-e Crne Gore maju jedinstvenu ulogu da odbrane naše granice i sačuvaju stabilnost države“, kazao je Dedović.

Govoreći o potencijalnim saznanjima kojima se rukovodio Savjet za odbranu i bezbijednost donoseći odluku o upućivanju Vojske na granicu sa Albanijom član Skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Ljuiđ Škrelja za RSE je u petak između ostalog pozdravio angažovanje Vojske na granici sa Albanijom. Škrelja smatra da se Savjet nije bez ikakvih parametara odlučio na jedan takav korak.

„Rastao sam sa Vojskom one bivše nam države na granici, i nikada nikakvih problema nijesmo imali. I lično to smatram kao jedan dodatni napor da Crna Gora u skladu sa preuzetim obavezama prema situaciji koja tako reći 'drma Balkan i Evropu' dodatno stabilizuje svoje granice. I to na način što će maksimalno angažovati da ne dođe do nekog masovnijeg priliva izbjeglica, koji bi doveo do toga da se uruši mir i spokojnost građana države Crne Gore“, kazao je Škrelja.

Premijer Duško Marković je govoreći u Skadru o migrantskom pitanju nakon prve zajedničke sjednice Vlada Albanije i Crne Gore kazao da su obje zemlje (u tom trenutku) bezbjedne.

„Dakle, i Crna Gora i Albanija se prema tom pitanju odgovorno odnose. U ovom trenutku nema priče bar što se tiče crnogorske strane, nijesam to čuo ni od kolege Edi Rame, da planiramo podizanje zidova, postavljanje bodljikavih žica i itd“., rekao je crnogorski premijer.

No, da li se angažovanjem Vojske na granici krše standardi EU prema kojima je isključivo policija nadležna za čuvanje granice, pošto je još 2003 . godine jedan od ključnih uslova Evropske unije za ukidanje viza građanima tadašnje Srbje i Crne Gore bio da MUP od Vojske preuzme čuvanje granice?

Iz Ministarstva odbrane je RSE saopšteno da se angažovanjem Vojske na ovim zadacima ne krše standardi EU i pojašnjeno je da Vojska ne preuzima nadležnost obezbjeđenja državne granice od UP-e, već samo pruža podršku.

„Osim Vojske Crne Gore, po pitanju migranata angažovani su i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja i druge državne institucije. Vođa mješovite patrole je pripadnik Uprave policije, što znači da pripadnici Vojske Crne Gore rade po njegovim instrukcijama. Angažovanje Vojske Crne Gore na ovom zadatku nije odstupanje od EU standarda. Štaviše, veliki broj članica EU je angažovalo svoje oružane snage (vojsku) na ovakvim zadacima: Austrija, Bugardska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska... To znači da nema bojazni da će se angažovanje Vojske Crne Gore odraziti na vizni režim“, navedeno je u odgovorima Ministarstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG