Dostupni linkovi

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante


Marković i Rama: Nećemo podizati zidove zbog migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Marković i Rama: Nećemo podizati zidove zbog migranata

Crna Gora i Albanija će se humano i odgovorno odnijeti prema migrantima koji se budu kretali rutom koja obuhvata obje zemlje, ali neće graditi zidove niti postavljati bodljikavu žicu, saopštili su premijer dvije zemlje Duško Marković i Edi Rama, nakon prve održane zajedničke sjednice dvije Vlade u Skadru.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice, crnogorski premijer Marković je podsjetio da je Crna Gora već 2015. godine predvidjela lokacije za prihvat izbjeglica koje se nađu na njenoj teritoriji, ali da se to iz manipulativnih i političkih razloga želi prikazati kao oprdjeljenje da se prave kampovi za migrante koji ilegalno ulaze u zemlju.

“Nema od toga ništa, osim odgovornosti zemlje da bude spremna u vezi konkretnog izazova. Tačno je da smo ove godine evidentirali veći broj ilegalnih ulazaka u Crnu Goru iz Albanije. Zajednički ćemo raditi da naše granice budu bezbjednije. Ako se desi veliki talas migracije preko naše dvije zemlje obezbjedićemo sve ono što su obaveze kada je riječ o bezbjednosti naših zemalja. U ovom trenutku nema priče, barem sa crnogorske strane a nisam to čuo ni od kolege Rame, da planiramo podizanje zidova ni postavljenje bodljikavih žica itd. Naše zemlje su bezbjedne”, rekao je premijer Marković.

Premijer Akbanije Edi Rama je rekao da su postojale ponude da dobiju ograde na poklon ali poručio da je Albanija zemlja sa velikom tradicijom prihvata i zaštite izbjeglica.

“U slučaju talasa migranata, mi smo spremni da preuzmemo naš teret i dio odgovornosti u okviru evropskog projekta kojim će se podijeliti teret. Onoliko koliko možemo objektivno i onoliko koliko nam pripada sa ljudske strane. Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad. Tokom ove godine smo imali 15 puta veću fluktuaciju nego prošle godine. Nismo alarmirali niti kucali na vrata Evrope po pomoć. U ovom trenutku smo više Evropljani nego mnogi Evropljani. Mi smo u stalnom kontaktu sa partnerima, a Grčka i Italija su ostale same, napustili su ih bogati iz Evrope u ovom preocesu (migracija). Ali u ovom trenutku mi nemamo potrebe da postavljamo bilo kakve ograde ili dižemo zidove. Sarađivaćemo i sarađujemo sa Grčkom i Makedonijom, kako bismo garantovali stabilnost u našim zemljama”, poručio je premijer Rama.

Premijeri Albanije i Crne Gore Edi Rama i Duško Marković su nakon prve zajedničke sjednice dvije Vlade koja je održana u Skadru saopštili, da su odnosi Crne Gore i Albanije nesumnjivo na visokom nivou i da bi trebalo da budu valorizovani kroz još snažniju ekonomsku saradnju. Tokom prve zajedničke sjednice Vlade je razgovarano o nizu pitanja kao što su ekonomski odnosi, uklanjanje carinskih barijera, saradnja u oblasti turizma i izgradnji infrastrukture gdje je posebno potencirana izgradnja Jadransko Jonskog autoputa. Oba premijera su dali punu podršku dijalogu Srbije i Kosova.

Sjednici dvije Vlade prethodio je svečani doček crnogorskih ministara i predsjednika Vlade Duška Markovića u strogom centru Skadra.

Iz Vlade Crne Gore je prethodno saopšteno da je "prva sjednica koju Vlada Crne Gore organizuje sa nekom drugom zemljom potvrda prijateljskih odnosa Crne Gore i Albanije i snažnih veza crnogorskog i albanskog naroda i prilika za otvaranje dijaloga dviju država o brojnim temama od obostranog interesa".

Po okončanju sjednice je potpisano više zajedničkih dokumenata, deklaracija i sporazuma, a potom je otpočeo Poslovni forum Crna Gora – Albanija.

XS
SM
MD
LG