Dostupni linkovi

Vojska CG od danas patrolira na granici s Albanijom, zbog migranata


Pripadnici crnogorske vojske

Crna Gora je pojačala kontrolu granice sa Albanijom, zbog mogućeg priliva migranata, pa se policijskim patrolama od petka pridružila Vojska Crne Gore. Pripadnici Vojske su raspoređeni u zoni graničnog prelaza Božaj, potvrđeno je medijima iz Ministarstva odbrane, koje navodi da će granicu nadgledati mješovite patrole.

"Prvenstveni cilj je sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa Albanijom, ali i drugih nezakonitih radnji na granici i u pograničnom pojasu", navode u Ministarstvu.

Vojska je angažovana na osnovu ranije odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, koja je donijeta sredinom jula, kada je razmatran izvještaj o mogućem prilivu migranata iz Grčke preko Albanije.

Tokom posljednjih godinu dana registrovan je povećan broj migranata u Crnoj Gori. U prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 2.113 ljudi iz Sirije, Pakisatana, Aližira i Maroka, što je skoro desetostruko više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su policije.

Oni su u Crnu Goru došli preko Turske, Grčke, Albanije i dalje nastavljaju preko BiH ili Hrvatske u pokušaju da se domogne drugih zemalja Evropske unije (EU).

Premjer Crne Gore Duško Marković ranije je poručio da Crna Gora neće podizati zidove i postavljati žice na granici kako bi sprečila ulazak izbeglica i migranata, iako je mađarska vlada poklonila Crnoj Gori 25 kilometara bodljikave žice.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG