Dostupni linkovi

Banka zatvara račune radnicima 'Mahmet Akif' škola na Kosovu


Protest učenika u Prištini zbog hapšenja i deportacije nastavnika
Protest učenika u Prištini zbog hapšenja i deportacije nastavnika

Turska banka na Kosovu BKT (Banka kombetare Tregtare – Nacionalna trgovinska banka) zatvara račune radnicima ’Mehmet Akif’ škola na Kosovu. Ovo se dešava nekoliko nedelja nakon hapšenja i deportacije turskih državljana sa Kosova u Tursku.

Radnici ‘Mehmet Akif’ škola na Kosovu koji imaju račun BKT danas su obavešteni da im se zatvaraju računi u toj banci.

Iz ove škole u Lipljanu potvrdili su za RSE da je radnicima jutros stigla sms poruka u kojoj se obaveštavaju da će im banka „u skladu sa unutrašnjim politikama i procedura, te opštih uslova ugovora o bankarskim uslovima zatvoriti račune, efektivno 30 dana od dobijanja ove poruke“. Oni su posavetovani da posete banku kako bi se sve procedure okončale.

Poruka je poslata svima onima koji imaju račun, od nastavnog osoblja, administracije, do kurira, i onima koji primaju plate preko ove banke, i onima koji imaju samo aktivan račun, a ne koriste ga. Među njima su i turski i kosovski državljani. Onima koji su imali kredit u toj banci rečeno je da zatvore kredit u roku od 30 dana.

Račun same škole u toj banci i u drugim bankama je aktivan.

Iz ove škole kažu da se radi o ’političkim razlozima’. Škola je u kontaktu sa svojim advokatima kako bi se saznalo više o ovom slučaju.

Iz BKT još uvek se nisu oglasili po ovom pitanju.

Do ovakve odluke banke dolazi nakon što je Kosovska obaveštajna služba sa policijom Kosova u saradnji sa turskom krajem marta uhapsila i u istom danu deportovala šestoro turskih državljana na Kosovu, petoro od kojih su bili radnici Mehmet Akif škole. Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je njihovo nezakonsko delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost. Iste je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan ocenio najvišim predstavnicima Gulenovog pokreta na Balkanu, a kojeg Turska smatra teroristom, odnosno njegov pokret optužuje za neuspeli puč 2016.

XS
SM
MD
LG