Dostupni linkovi

Kosovo: Ombudsman pokrenuo istragu o deportaciji


Familije proteranih turskih državljana protestuju ispred Vlade Kosova
Familije proteranih turskih državljana protestuju ispred Vlade Kosova

Kosovski ombudsman Hiljmi Jašari saopštio je da je akcija kosovskih vlasti prilikom deportacije šestoro turskih državljana sa Kosova u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i sloboda.

Sumnje da su se prekršaji desili nateralo je Jašarija da pokrene istragu u vezi deportacije.

Turskim državljanima, odnosno radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, oduzeta je validna boravišna dozvola prošle nedelje nakon što je Obaveštajna agencija utvrdila da oni predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Kosova.

Jašari je kazao da je preliminarna procena pokazala da je u njihovom slučaju bilo kršenja Zakona o strancima.

„Odlučio sam da otvorimo istragu u trenutku kada smo shvatili da su oni deportovani sa Kosova, a to je u potpunosti u suprotnosti sa međunarodnim standardima koji su upisani u Ustav Kosova, i to se smatra najtežim kršenjem kada je u pitanju zaštita od zlostavljanja, nečovečno i ponižavajuće tretiranje na osnovu člana 3 Evropske konvencije, uključujući i postupak koji se takođe povezuje sa sprovođenjem tog člana“, kazao je Jašari za Radio Slobodna Evropa.

Kako je dodao, još je rano da se govori o rezultatima istrage. U toku je prikupljanje informacija od strane svih institucija koje su bile uključene u ovaj slučaj.

Jašari kaže da se u ni jednoj zemlji ne uskraćuje mogućnost deportacije ili ekstradicije, ali to mora da se sprovede na osnovu procedure i domaćih zakona.

Skupština Kosova je u sredu uveče na vanrednoj sednici u vezi deportacije turskih državljana usvojila preporuke na osnovu kojih bi trebalo da bude formirana parlamentarna istražna komisija za rasvetljavanje slučaja deportacije turskih državljana. Od parlamentarnih grupa se zahteva da u roku od tri dana predsedništvu Skupštine dostavi imena članova komisije. Skupština takođe obavezuje sve relevantne institucije da odgovore na zahteve istražne komisije i daje mandat komisiji da razmotri ustavnost postupaka počinjenih u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG