Dostupni linkovi

Haradinaj smenio ministra policije i šefa obaveštajaca


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj razrešio je dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dardana Gašija potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

„Na osnovu ustavnih ovlašćenja, kao premijer Republike Kosova sam tražio hitno oslobađanje od odgovornosti za direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija i ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja. Operacija ukidanja boravišne dozvole, pritvaranje, hitna i tajna deportacija šestorice turskih državljana sa teritorije Republike Kosova u Republiku Tursku se desila bez prethodnog informisanja premijera Kosova i bez njegove dozvole“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Do ovoga je došlo nakon hapšenja u četvrtak i deportacije šest turskih državljana, od kojih su njih petoro bili radnici Mehmet Akif škola na Kosovu. Njima je Ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo boravišne vize pošto ih je Obaveštajna agencija označila rizičnim osobama.

O akciji hapšenja i deportacije, koju je sprovela policija Kosova u koordinaciji sa Kosovskom obaveštajnom agencijom, nisu bili upoznati ni premijer, ni predsednik zemlje, ni predsednik Skupštine, saopštili su oni.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je u četvrtak uveče od direktora Kosovske obaveštajne službe Dritona Gašija, direktora policije Špenda Mađunija i ministara unutrašnjih poslova i pravde, Fljamura Sefaja i Abeljarda Tahirij da podnesu izveštaj u vezi zadržavanja i deportacije turskih državljana sa Kosova.

"Zašto im je oduzeta boravišna dozvola, zašto su privedeni, zašto su hitno i tajno deportovani", zatražio je Haradinaj, navodi se u saopštenju vlade.

XS
SM
MD
LG