Dostupni linkovi

Soros vjerovatno odlazi, Orban 'neće plakati'


Vladin bilbord protiv Sorosa tokom nedavne izborne kampanje
Vladin bilbord protiv Sorosa tokom nedavne izborne kampanje

Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations /OSF), finansijera Georga Sorosa, saopštila je u petak da preispituje sopstvenu budućnost u Mađarskoj, nakon što su pojedini mediji u četvrtak objavili da će svoje istočnoevropske operacije premjestiti u Berlin.

Sve je uslijedilo nakon nemilosrdnih napada mađarskog premijera Viktora Orbana na Sorosa tokom izborne kampanje, kojem je ovaj milijarder koji podržava razvoj liberalnih demokratija širom svijeta bio praktično glavni neprijatelj u kampanji.

Vlada je donijela i nact zakona koji se zove "Stop Soros", a Orban je u petak ujutro gostujući na radiju izjavio da zbog odlaska Sorosa "neće plakati".

Na pitanje Reutersa da li će Fondacija za otvoreno društvo premjestiti svoj regionalni centar iz Budimpešte u Berlin, iz ove organizacije je saopšteno da pažljivo prate nacrt zakona o nevladinim organizacijama koji je predložila Orbanova desničarska administracija, dodajući da će to "dramatično ograničiti aktivnosti civilnog društva u Mađarskoj".

"Razmatramo različite opcije, a bezbjednost našeg osoblja u Budimpešti i integritet našeg rada su od najvećeg značaja", navedeno je u saopštenju, koje prenosi Reuters.

Sorosova Fondacija za otvoreno društvo je utemeljena za promovisanje liberalnih vrijednosti nakon pada komunizma i ostaće posvećena svom radu u Mađarskoj, takođe je navedeno.

Sa druge strane, mađarski premijer Viktor Orban, za kojeg Reuters podsjeća da samog sebe naziva "šampionom neliberalne demokratije" koji je početkom mjeseca ubjedljivo osvojio treći mandat na parlamentarnim izborima, je gostujući u Radiju MR1, sa sarkazmom odgovorio na pitanje o vjerovatnom odlasku Fondacije za otvoreno društvo iz Budimpešte.

"Možda ćete razumjeti ako vam kažem da neću plakati," rekao je Orban i dodao da glavno pitanje oko kojeg se on i Soros razilaze - migracije - ostaje na vrhu evropske agende. Orbanov Fides je rekao da će ispuniti obećanje iz kampanje, a to je razbijanje organizacija koje promovišu prava migranata.

U tu je svrhu Orbanova nova-stara vlada predložila nacrt zakona koji se zove "Stop Soros" i za koji se očekuje da će biti jedan od prvih koji će biti usvojen u novom sazivu parlamenta.

„Možda ćete razumjeti ako vam kažem da neću plakati,“ rekao je Orban
„Možda ćete razumjeti ako vam kažem da neću plakati,“ rekao je Orban

Zakon će omogućiti ministru unutrašnjih poslova da zabrani nevladine organizacije (NVO) koje podržavaju migrante i koje predstavljaju "rizik za nacionalnu sigurnost". Zakon će takođe omogućiti oporezivanje od 25 posto na strane donacije za NVO koje podržavaju migracije u Mađarskoj. Sve to u cilju da se spriječi ilegalna migracija koja prema riječima Orbana erozira evropsku stabilnost a koju je, tvrdi on, djelimično podstakao George Soros, američki državljanin rođen u Budimpešti.

Austrijski Die Presse je u četvrtak objavio da će se centar Fondacije za otvoreno društvo za istočnu Evropu iz Budimpešte preseliti u Berlin. Takođe mađarski web sajt 444.hu je naveo da će Fondacija zatvoriti svoje kancelarije do 31. avgusta u Budimpešti, nakon čega će prvo otići u Beč, a potom u Berlin.

Glavna meta Orbanove kampanje za izbore uz izbjeglice je bio George Soros, čiji je su ugledni Centralnoevropski univerzitet, na kojem su među ostalim studirali i danas neki od najuglednijih naučnika i profesora današnjice, kao i nekolicina nobelovaca, prošle godine pokušali zatvoriti. Uslijedili su brojni apeli, kritike vlade u Budimpešti te pregovori u Briselu.

Prošle sedmice je pak provladin magazin Figyelo objavio listu sa imenima 200 ljudi koje je mađarski premijer nazvao "Sorosovim plaćenicima" čiji je zadatak, prema Viktoru Orbanu, "bio da sruše njegovu vladu i otvore zemlju migrantima".

Bilbordom protiv imigranata, Budimpešta, april 2018.
Bilbordom protiv imigranata, Budimpešta, april 2018.

Orban je gostujući na Radiju MR1 poručio da junski summit EU neće donijeti veće promjene u načinu na koji se EU nosi sa migrantima i da takve odluke treba donositi nakon izbora za Evropski parlament naredne godine.

Upitan oko toga što je EP u četvrtak izglasao podršku NVO kroz novi Instrument evropskih vrijednosti, Orban je rekao da je očekuje nastavak konflikta sa liberalnim grupama za ljudska prava, bez obzira, na to što će učiniti Fondacija za otvoreno društvo.

"Uvijek postoje oni koji žele da nanesu štetu zajednici koju neko predstavlja, u ovom slučaju, žele da nanesu štetu Mađarima, i oni žele da pretvore Mađarsku u imigrantsku zemlju," dodao je on.

Kritičari kažu da je nacionalistički premijer Mađarsku gurnuo ka autoritarizmu povećavajući kontrolu nad medijima i postavljajući svoje ljude na čelo nekad nezavisnih institucija.

Na web sajtu Open Society je navedeno da je od osnivanja fondacije 1979. do danas, milijarder George Soros dao više od 32 milijarde dolara za rad u više od 100 zemlja da bi "uspostavili otvorena društva na mjestima autoritarnih formi vladanja".

Rad u Mađarskoj započet je 1984., a jedan o Sorosovih stipendista bio je i Viktor Orban, kojeg je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker u lice nazvao "diktatorom."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG