Dostupni linkovi

Soros: Zaštititi vrijednosti EU, opasnost prijeti


George Soros, američki milijarder, filantrop i utemeljivač Centralnoevropskog Univerziteta i Fonda za otvoreno društvo
George Soros, američki milijarder, filantrop i utemeljivač Centralnoevropskog Univerziteta i Fonda za otvoreno društvo

Evropska unija je u "egzistencijalnoj opasnosti" i mora proći kroz proces radikalnih intervencija da bi spasila samu sebe, izjavio je u četvrtak američki milijarder i filantrop George Soros na jednom ekonomskom forumu u Briselu.

Soros kaže da je kombinacija spoljnih i unutrašnjih prijetnji dovela 28-člani blok na "prekretnicu" između daljih integracija i dezintegracija.

"Evropska unija je sada u egzistencijalnoj krizi. Većina Evropljana moje generacije su bili zagovornici daljih integracija. Generacije koje su uslijedile na Evropsku uniju su gledale kao na neprijatelja koji im je uskratio sigurnost i svijetlu budućnost. Osim toga, mnogi od njih sumnjaju da li se Evropa može nositi sa multipliciranim i akumuliranim problemima. Takvi osjećaji su ojačali rast antievropskih i ksenofobičnih partija koje su motivisane vrijednostima koje su dijametralno suprotne temeljima na kojima EU počiva", rekao je Soros.

"Izvana, EU je okružena neprijateljskim silama – Rusijom Vladimira Putina, Turskom Recepa Tayyipa Erdogana, Egiptom Abdela Fataha al Sisija i Amerikom kakvu bi Donald Trump želio da kreira, ali ne može", naveo je Soros u Briselu.

U isto vrijeme, George Soros navodi i da se Evropska unija upravlja iznutra "sa sporazumima koji su zastareli još od finansijske krize 2008. godine", zbog čega su izgubili relevantnost.

Evropski blok je zagušen institucijama čije je funkcionisanje postalo "sve komplikovanije i u konačnici je EU učinilo disfunkcionalnom". Soros je kao primjer naveo oblast jedinstvene valute – eurozonu, koja je "postala upravo suprotno" od onoga što je originalno trebala biti.

"Eurozona počiva na zastarjelim ugovorima kojima je predviđeno da se od svih članica Evropske unije očekuje da preuzmu euro, kada se kvalifikuju. To je stvorilo apsurdnu situaciju, u kojoj su države poput Švedske, Poljske i Češke jasno stavile do znanja da nemaju namjeru da se pridruže eurozoni, iako se i dalje tretiraju kao kandidati", ocjenjuje Soros.

EU mora odoljeti da kazni Britaniju, Brexit ne mora biti konačan

Soros je procijenio da će izlazak Britanije iz EU trajati oko pet godina i da bi Brexit mogao biti iskorišten u Briselu kao "katalizator za uvođenje dalekosežnih reformi".

"Brexit će biti nevjerovatno štetan proces, bolan za obje strane. Veliki dio štete već se sada osjeća. Evropska unija je u egzistencijalnoj krizi, ali li se pažnja odvlači pregovorima za razdavajnje od Britanije. EU mora odoljeti iskušenju da kazni Britaniju i pristupiti pregovorima u konstruktivnom duhu. Treba da iskoristi Brexit kao katalizator za uvođenje dalekosežnih reformi. Razvod će biti dugotrajan proces koji će trajati oko pet godina. Pet godina izgledaju kao vječnost u politici, naročito u revolucionarnim vremenima kao što su ova", ističe Soros i dodaje:

"Tokom tog perioda, Evropska unija bi mogla transformisati samu sebe u organizaciju kojoj druge zemlje, poput Britanije, žele da se priključe. Ako se to dogodi, dvije strane bi mogle poželjeti da se ponovo ujedine i prije nego što razvod bude okončan. To bio bio izvanredan ishod, vrijedan stremljenja. Ovo praktično sada djeluje neuvjerljivo, ali je u stvarnosti ostvarljivo. Britanija je parlamentarna demokratija. Za pet godina će se održati novi opšti izbori i sljedeće parlamentarno glasanje moglo bi biti za ujedinjenje sa Evropom."

Zastava Velike Britanije i Evropske unije
Zastava Velike Britanije i Evropske unije

On je upozorio i da bi blok trebalo da napusti "ubrzani" pristup prema daljim integracijama, što predlažu neki evropski lideri, već se založio za "više smjerova" Evrope, što će omogućiti članicama da imaju širi spektar izbora.

Nije elaborirao o kakvim izborima se radi, ali je naveo da će imati dalekosežne pozitivne posljedice.

"Trenutno je stav prema kooperaciji negativan: države članice više žele da reafirmišu svoj suverenitet nego da se odreknu još jednog segmenta suvereniteta. Ali, ako kooperacija proizvede pozitivne rezultate, odnos prema nekim ciljevima se može poboljšati, u smislu da neke ideje koje sada imaju koalicionu podršku, mogu obezbijediti univerzalno učešće svih", ukazuje Soros.

"Ako Evropska unija nastavi 'business as usual' (uobičajni posao), biće veoma malo nade za poboljašanje. Eto zato, Evropska unija mora biti radikalno obnovljena", pojasnio je i naglasio da je napredak neophodan u tri oblasti koje su kritične.

Nova pravila za očuvanje vrijednosti EU

"Prvi je izbjeglička kriza, drugi, teritorijalna dezintegracija, primjer Brexita, i treći je nedostatak politike koja će obezbijediti ekonomski rast. Moramo biti realistični. U sve tri oblasti, počinjemo sa niskog osnova, a u slučaju izbjegličke krize trend je i dalje silazni. Mi još nemamo evropsku migracionu politiku", ističe George Soros i dodaje:

"Svaka zamlja primjenjuje ono što smatra da je u njenom nacionalnom interesu i često radi protiv interesa drugih zemlja članica. Kancelarka Angela Merkel je u pravu: izbjeglička kriza ima potencijal da uništi Evropsku uniju, ali ne smijemo odustati. Ako možemo napraviti značajan napredak u ublažavanju izbjegličke krize, momentum bi se mogao promijeniti u pozitivnom smjeru."

Kako je rekao, EU treba "nova pavila" da bi sačuvala svoje vrijednosti, a taj cilj može biti postignut samo kroz rezolutnu akciju nekih članica i "aktivan angažman civilnog društva".

"Evropska unija je nezgrapna, sporo pokretna i često joj je potrebna jednoglasnost da bi primijenila sopstvena pravila. To je teško prevazići kada su dvije države, Poljska i Mađarska u konspiraciji da se suprotstavljaju. Ali Evropskoj uniji trebaju nova pravila da bi očuvala sopstvene vrijednosti. To se može učiniti, ali će zahtijevati rezolutnu akciju-institucija EU i aktivan angažaman civilnog društva. Hajde da se anagažujemo", poziva Soros.

Moraš ustati za vrijednosti u koje vjeruješ

O svom konceptu "otvorenog društva" i "zatvorenog društva" kaže: "U vrijeme Georgea Orwella, zatvoreno društvo se najbolje moglo opisati kao jedna totalitarna država. Danas se najbolje može okarakterisati kao mafijaška država, koja uspijeva održati fasadu demokratije, ali je vladari koriste da kontrolišu medije, pravosuđe i druge nivoe vlasti i uticaja, da bi se obogatili i održali na vlasti".

George Soros, američki milijarder i filantrop, mađarskog porijekla, aktivno je uključen u podršku razvoja civilnog sektora u bivšim komunističkim državama istoka Evrope i utemeljivač je Centralnoevropskog univerziteta (CEU) u Budimpešti, jedne od najrelevantnijih svjetskih visokoobrazovnih institucija, koji je trenutno pod pritiskom i prijetnjom od zatvaranja budući je vlada desnog nacionaliste premijera Viktora Orbana usvojila zakon koji je otvorio put za to.

Taj potez je izazvao brojne proteste u samoj Mađarskoj i u akademskoj svjetskoj zajednici, kao i samoj Evropskoj uniji i briselskoj administraciji.

"Otpor na koji je naišao premijer Viktor Orban u Mađarskoj je vjerovatno iznenadio njega u istoj mjeri kao i imene. On je težio da svoju politiku uokviri kao lični konflikt između nas dvojice, tako što me je učinilo metom njegove nemilosrdne propagandne kampanje. Sebe je predstavio kao branitelja Mađarske i njenog suvereniteta, a mene kao mutnog manipulatora valuta koji koristi svoj novac da preplavi Evropu, naročito njegovu Mađarsku, nelegalnim migrantima, a sve kao dio neke nejasne, ali zlokobne zavjere. Ja to nijesam", riječi su Sorosa.

Soros: Orban je težio da politiku uokviri kao lični konflikt između mene i njega (na fotografiji: Viktor Orban)
Soros: Orban je težio da politiku uokviri kao lični konflikt između mene i njega (na fotografiji: Viktor Orban)

"Ja sam ponosni utemljitelj CEU, koji nakon 26 godina postojanja spada među 50 najboljih univerziteta na svijetu u mnogim društvenim naukama. Ja sam nesebično osigurao da CEU može da brani sebe i akademske slobode, ne samo od miješanja mađarske vlade, već i od njegovog utemeljivača. Uporno sam se odupirao Orbanovim pokušajima da prevede naše ideološke razlike na lični animozitet i uspio sam u tome", kaže Geoge Soros koji je iz ovog iskustava izvukao i neke pouke.

"Prvo, da za odbranu otvorenog društva nije dovoljno da se oslanjaš na vladavinu prava, moraš isto tako i ustati za ono u šta vjeruješ. Univerzitet koji sam osnovao i organizacije koje su dio Fondacije imaju podršku u tome. Njihova sudbina sada je na prekretnici. Ali uvjeren sam da će njihova odlučnost u odbrani sloboda, akademskih sloboda i slobode udruživanja, na kraju, iako sporo, okrenuti točkove prema pravdi. Drugo, ja sam naučio da demokratija ne može biti uvedena spolja, ona mora biti uspostavljena i odbranjena od samih ljudi. Imam veliko poštovanje za hrabar način na koji se Mađari opiru prevari i korupuciji mafijaške države koju je uspostavio Orban", dodao je.

"Ohrabren sam energičnošću sa kojom su institucije EU odgovorile na izazove koji pred njima postavljau Poljska i Mađarska. Smatram da je prijedlog Njemačke za korištenje EU kohezionih fondova u tu svrhu, veoma obećavajući. Vidim da obnova Evropske unije osvaja sve više prostora, ali neće se dogoditi samo od sebe", rekao je Soros, uz poruku da će oni kojima je stalo do sudbine Evrope morati aktivno da se uključe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG