Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja prekida nuklearne testove


Sjeverna Koreja je objavila da više neće izvoditi neklearne i testove raketa dugog dometa.

U neočekivanoj obajavi iz Pjongjanga takođe je navedeno da zatvaraju mjesto odakle su izvođeni nuklearni testovi Sjeverne Koreje.

"Sjevernoj Koreji više ne trebaju nuklearni testovi. Kako je naoružavanje nukernog potencijala verifikovano, nije nam više neophodno da izvodimo nukerne testove ili da lansiramo rakete srednjeg i dugog dometa ili ICBM (interkontinentalne balističke rakete)" poručio je sjevernokorejski lider Kim Džong Un, prenose svjetski mediji.

"Sjeverni nuklearni sajt za testiranje kompletirao je svoju misiju" zaključio je Kim na sastanku centralnog komiteta.

Ovu vijest sa istorijskim potencijalom na Twitteru je potvrdio i američki predsjednik Donald Trump.

"Sjeverna Koreja je pristala da suspenduje sve nuklerane testove i zatvori veliki sajt za testiranje. To je veoma dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet -veliki napredak. Radujem se našem summitu", napisao je američki predsjednik.

Objava stiže samo par dana nakon što je otkriveno da je direktor CIA-e i kandidat za državnog sekretara SAD, Mike Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju početkom aprila i razgovarao sa Kim Džong Unom i par sedmica uoči najavljenog summita Donalda Trumpa i Kima, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna.

Vijest iz Pojongjanga stiže i sedmicu uoči predviđenog istorijskog susreta Kim Džong Una sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, koji je planiran za 27. april u takozvanoj Demilitarizovanoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje na poluostrvu.

Kako navode mediji, upravo saopštena odluka donesena je na centralnom komitetu vladajuće partije na kojem se raspravljalo o "novoj fazi" politike.

Dan ranije uspostavljena je takozvana "vruća linija" između Kima i Džae-ina.

Ranije ove sedmice dvije zemlje su zajednički izrazile želju za "potpunom denuklearizacijom" Korejskog poluostrva, bez postavljanja redovnog preduslova decenijama unazad, a to je zahtjev Pjongjanga za povlačenje američkih trupa iz tog područja.

SAD imaju oko 27. 000 trupa u Južnoj Koreji.

Svemu su prethodili, do početka ove godine nezamislivi koraci od strane Pjongjanga. Prvo je krajem januara iznenada objavljeno da će Sjeverna Koreja učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u februaru, kojima su osim sportista prisustvali i visoki sjevernokorejski zvaničnici uključujući i Kimovu sestru.

Potom je uslijedilo nekoliko susreta na domaćem i neutralnom terenu, te najava da će Kim i Trump održati summit, mjesto susreta još se utvrđuje.

Prošlog mjeseca Kim Džong Un je, prvi put od kada je preuzeo vlast od smrti svoga oca, da je poznato, napustio zemlju i vozom posjetio Kinu gdje se susreo sa predsjednikom Si Đinpingom.

Kim Džon Un je do sada izveo 19 raketnih i četri nuklearna testa, naročito intenzivirano od kraja 2016. i tokom 2017. Retorika između Donalda Trumpa i Kim Džong Una posebno je bila zapaljiva avgusta prošle godine kada su dvojica lidera razmijenili niz uvreda.

XS
SM
MD
LG