Dostupni linkovi

Istorijski susret Trumpa i Kima


Šta u Americi misle o sastanku Trumpa i Kima?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Šta u Americi misle o sastanku Trumpa i Kima?

Američki predsjednik Donald Trump najavio je mogući sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom. Najava je uslijedila nakon što je potpisao ukaz o uvođenju carina na aluminij i čelik, ističući kako se radi o pitanju nacionalne sigurnosti. Iz Pyongyanga prethodno su stigle naznake o spremnosti da se razgovara o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Američki predsjednik Donald Trump složio se da se sastane sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-Unom do maja ove godine kako bi se dogovorilo uklanjanje nuklearnog oružja sa Korejskog polutoka, izjavio je visoki dužnosnik Seula nakon sastanka sa Trumpom u Bijeloj kući.

"Rekao sam predsjedniku Trumpu da je Kim Jong Un spreman na dogovor o denuklearizaciji", potvrdio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Chung Eui-Yong, koji je nedavno posjetio Pyongyang.

"Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova", istaknuo je Chung.

"Pritisak na Pyongyang se nastavlja ukoliko izrečeno ne budu slijedile konkretne akcije", rekao je Chung, dodajući da se Kim složio da se tokom pregovora nastave vojne vježbe Južne Koreje i SAD.

Susret Kima i Trumpa, koji su prošle godine razmijenili međusobne uvrede i izazvali strah od globalnog rata, predstavlja značajan obrat u nastojanju da se prevlada napetost zbog nastojanja Sjeverne Koreje da razvije nuklearne rakete sposobne da udare na kopno SAD-a.

Kim obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova
Kim obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od bilo kakvih nuklearnih testova

Bijela kuća i Južna Koreja rekle su da će, unatoč dogovaranju sastanka, zadržati stroge sankcije Sjevernoj Koreji. Mjesto sastanka još nije utvrđeno, ali postoji vjerojatnost da bi to mogla biti denuklearizirana zona između dviju Koreja ili Peking.

"Kim Jong Un je govorio o denuklearizaciji, ne samo zamrzavanju programa", napisao je Donald Trump na Twitteru.

"Također, u ovom razdoblju nije bilo testiranja raketa u Sjevernoj Koreji. Veliki napredak se postiže, ali sankcije će ostati sve dok se ne postigne sporazum", napisao je američki predsjednik.

'Hrabra odluka'

U saopćenju koji je sjevernokorejski ambasador u UN poslao Washington Postu se kaže da se radi o "hraboj odluci" predsjednika Kima koji želi "osigurati mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i regiji istočne Azije".

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je kako je Trump odlučio održati razgovore sa Sjevernom Korejom, dodajući kako će potrajati "nekoliko tjedana" da bi se dogovorio susret.

"To je odluka koju je donio sam predsjednik. Razgovarao sam s njim vrlo rano ujutro o toj odluci i imali smo vrlo dobar razgovor", rekao je Tillerson na konferenciji za novinare tijekom posjeta afričkom Djiboutiju.

Reagirajući na vijest, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je sastanak Trump i Kim "korak u pravom smjeru".

"Ne bi to trebao biti samo sastanak, već bi morao otvoriti punopravni diplomatski proces kako bi se našlo trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje na temelju načela ranije dogovorenih tokom razgovora sa šest zemalja i Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Lavrov koji je na putu u Etiopiji.

Lavrov: Naći trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje
Lavrov: Naći trajno rješenje o nuklearnom programu Sjeverne Koreje

I Kina je pozdravila najavu mogućeg susreta dvojice lidera. Pozitivne realcije stižu iz brojnih država.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, Maja Kocijančič, pozdravila je "nedavne pozitivne promjene" u odnosima između dviju Koreja, odgovarajući na pitanje novinara o toj Trumpovoj odluci.

"Činjenica da je Trump spreman prihvatiti poziv Kim Jong Una na sastanak također je pozitivan razvoj događaja", kazala je.

Bivši ambasador Sjedinjenih Država u Južnoj Koreji Christopfer Hill smatra da je dogovor o izvjesnom susretu dvojice državnika događaj kome se mora pridati mnogo pažnje i opreza.

"Proveo sam četiri godine pregovarajući sa zvaničnicima Sjeverne Koreje. Nikada se ništa ovoliko neobično nije dogodilo. Očigledno je da ima mnogo toga što treba dokučiti - mnogo detalja, jer đavo je u detaljima. Prvi put američki predsednik se suglasio sa susretom. Istovremeno, Sjevernokorejci su, kako smo razumeli, spremni da se denuklearizuju. Mnogo teškog diplomatskog truda treba uložiti u predstojećim danima", zaključio je Hill.

Južnokorejski predsjednik Moon najavu susreta je opisao kao "povijesnu" i zahvalio obojici lidera zbog spremnosti da nađu rješenje za denuklearizaciju cijelog polutoka.

Sjeverna i Južna Koreja također su se složile da održe samit na vrhu i to krajem aprila.

Sjverena Koreja je već decenijama izolirana sa međunarodne scene zbog čvrsto dokazanog kršenja ljudskih prava i razvijanja nuklearnog oružja, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Pyongyang je do sada izveo ukupno šest nuklearnih proba, a i dalje je nejasno je sposoban za dalekometni nuklearni napad.

No, Zimske olimpijske igre u Pyongchangu otvorile su vrata diplomaciji. Obnovljeni su razgovori dviju susjednih zemalja. Ipak, analitičari nagađuju što je motiviralo Kima na omekšavanje stava - sve teža ekonomska situacija u zemlji zbog sankcija, bojazan da bi ga vojska mogla zbaciti s vlasti, zbog čega do sada vjerojatno i nije putovao u inozemstvo, ili će se, ako razgovori ne uspiju, odlučiti na novu radikalizaciju prilika.

Američki predsjednik Donald Trump ovom je najavom zasigurno u drugi plan stavio uvođenje poreza na uvoz čelika i aluminija, što je uzburkalo njegovu stranku, ali i međunarodnu zajednicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG