Dostupni linkovi

Tajni susret Pompea i Kima uz Trumpov 'blagoslov'


Mike Pompeo i Kim Jong-un
Mike Pompeo i Kim Jong-un

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo boravio je u Pyongyangu na tajnom sastanku sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, javili su američki mediji.

Sastanak je održan 1. aprila, a dio je priprema za susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima. Predsjednik Trump je ranije aludirao na izravne razgovore na visokoj razini s Pyongyangom.

Ovaj neočekivani i tajni sastanak ujedno je i najviša razina američkog kontakta sa Sjevernom Korejom od 2000. godine.

"Imali smo izravne kontakte na vrlo visokoj razini", rekao je Trump na Floridi gdje je bio domaćin japanskom premijeru Shinzu Abeu. Predsjednik je dodao kako je dao svoj "blagoslov" i za razgovore između Južne i Sjeverne Koreje kako bi dva susjeda konačno dogovorili mirovni sporazum kojim bi službeno okončao između rat između dvije zemlje koji je vođen od 1950-1953.

Seul je također signalizirao da je spreman na nastavak formalnog rješavanja sukoba. Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i Kim Jong-un bi se trebali sastati krajem aprila.

Inače, informaciju da je Pompeo putovao u Sjevernu Koreju na tajni sastanak s Kimom prvi je objavio Washington Post.

Putovanje se dogodilo ubrzo nakon što je Trump nominirao Pompea na dužnost državnog tajnika, informirala su dva anonimna izvora "izravno povezana s putovanjem".

Kasnije je agencija Reuters javila da su put potvrdili i visoki dužnosnici. Bijela kuća to nije komentirala.

Za sada se vrlo malo zna o razgovorima, osim da su u funkciji pripreme samita Trump-Kim.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, iako je bilo diplomatskih kontakata s Pyongyangom koji su se odvijali takozvanim crnim kanalima.

Putovanje Pompea bio je sastanak na najvišoj razini s čelnikom Sjeverne Koreje od 2000. godine kada se tadašnja državna tajnica Madeleine Albright susrela s Kim Jong-ilom, oca sadašnjeg vođe.

Prije četiri godine i direktor Nacionalne obavještajne agencije James Clapper posjetio je Sjevernu Koreju u tajnoj misiji kako bi pregovarao o puštanju dvojice američkih građana iz zatvora. No, Clapper se nije sastao sa sjevernokorejskim liderom tijekom tog putovanja.

Predsjednik Trump je prošloga mjeseca zaprepastio međunarodnu zajednicu prihvaćajući prijedlog Pyongyanga za izravne razgovore.

Kazao je kako će summit biti održan početkom juna ili "malo prije toga" i da se razmatra mjesto sastanka, no da to nije na tlu SAD-a.

Analitičari su nagađali da bi mjesto za razgovore moglo biti demilitarizirana zona između Sjeverne i Južne Koreje, Peking, druge azijske zemlje, Evropa ili čak brodovi u međunarodnim vodama.

Sjeverna Koreja izolirana je već desetljećima zbog dobro dokumentiranih zloupotreba ljudskih prava i izrade nuklearnog oružja, što je u suprotnosti s međunarodnim zakonima i Pyongyang je pod sankcijama UN-a.

U posljednje vrijeme Kimov režim je izveo šest nuklearnih testova i saopćio da posjeduje rakete koje mogu doseći i Sjedinjene Države. Međutim, Zimske Olimpijske igre u Južnoj Koreji čini se otvorile su vrata Pyongyangu na međunarodnu scenu.

Ručak delegacija Sjeverne i Južne Koreje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Procjena predsjednika Trumpa da se sastanak može održati u junu ili čak ranije njegova administracija je vrlo ozbiljno shvatila.

No, vijest o posjetu Pompea vjerojatno će zasjeniti osjetljive razgovore s Japanom, ključnim američkim saveznikom i susjedom Sjeverne Koreje.

U Tokiju postoje strahovi da bi planovi za bilateralne razgovore Trumpa i Kima mogli po strani ostaviti Japan. No, američki predsjednik je i drugi put ugostio Abea u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Trump je u utorak inzistirao na tome da dvije zemlje "imaju jedinstven stav oko Sjeverne Koreje".

Promatrači naglašavaju da je cilj putovanja japanskog premijera bio uvjeriti američkog predsjednika da ne odustane od čvrstog stava prema Pyongyangu.

Dvojica lidera imaju vrlo dobre osobne odnose, a Shinzo Abe bio je prvi strani lider koji se sastao s Donadom Trumpom nakon njegove izborne pobjede 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG