Dostupni linkovi

Sastanak lidera dvije Koreje 27. aprila


Kim Jong-un (lijevo) i Moon Jae-in (desno)
Kim Jong-un (lijevo) i Moon Jae-in (desno)

Samit lidera Sjeverne i Južne Koreje bit će održan 27. aprila, saopštili su u četvrtak južnokorejski zvaničnici na sastanku sa predstavnicima sjevernog susjeda.

Sastanak lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una (Kim Džong Un) i predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina (Mun Džae In) bit će održan u demilitarizovanoj zoni između dvije zemlje.

Visoki zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u u četvrtak kako bi pripremili predstojeći samit dvojice lidera zemlje.

Nakon sastanka s predsjednikom Južne Koreje, Kim do kraja maja treba se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom (Tramp). Za sada se ne znaju datum i mjesto sastanka s Trumpom.

Ti sastanci dolaze nakon iznenadne posjete lidera Sjeverne Koreje Kini. Kim je boravio u posjeti Kini od nedelje do srijede i to je prva njegova posjeta inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. godine.

Kim se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom (Si Đinping) i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s Trumpom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG