Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ponovo uzdrmala svijet


Zapadni stručnjaci: Najuspješnija raketna proba Kim Džong Una do sada
Zapadni stručnjaci: Najuspješnija raketna proba Kim Džong Una do sada

Sjeverna Koreja saopštila je da je uspješno testirala prvu interkontinentalnu balističku raketu, što bi po prvi put moglo staviti američku državu Aljaska u domet sjevernokorejskog oružja, javio je Reuters.

Američke mreže Fox News i NBC prenose izjave američkih zvaničnika koji su rekli kako vjeruju da je Pjongjang testirao interkontinentalnu balističku raketu, što je prekretnica u razvoju sjevernokorejskog raketnog naoružanja.

Stručnjaci na Zapadu tvrde da bi ovo lansiranje moglo biti najuspješnija raketna proba Kim Džong Una do sada.

Američki predsjednik Donald Trump je reagovao pitanjem na Twitteru "ima li ovaj čovjek nešto pametnije da radi?".

Na državnoj televiziji Sjeverne Koreje KRT građanima je objavljeno uspješno lansiranje prve Interkontinentalne rakete dugog dometa skraćeno ICBM, sa poligona na sjeverozapadu prijestonice Pjongjanga.

"Prateći stratešku odluku lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, naučnici i tehničari Sjevernokrejske akademije odbrambenih nauka uspješno su testirali novo razvijenu interkontinentalnu balističku raketu ‘Hvasong-14‘. Raketa je dostigla visnu od 2.802 kilometara i letjela na razdaljini od 933 kilometra", saopštila je ushićena voditeljica.

Raketa je letjela 39 minuta prije nego što je pogodila metu u Japanskom moru, veoma blizu japanske eksluzivne ekonomske zone.

I Južnokorejska vojska je potvrdila da je raketa letjela 930 kilometara prije nego što je pala u more.

Sjeverna Koreja je učestala sa raketnim testovima.

SAD su saopštile da raketa koja je pala u Japansko mora bila srednjeg dometa i da nije predstavljala prijetnju za SAD.

Južna Koreja je sazvala Savjet za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao novi šef države Mun Džae-in.

"Prema prvim procjenama vlada SAD i Južne Koreje, vjerujemo da je bio u pitanu test balističke rakete srednjeg dometa. Ipak mi analiziramo mogućnost da je to mogla biti i raketa interkontientalne balističke klase. Ako je riječ o ICBM, naći ćemo odgovarajuću kontramjeru za to", kaže južnokrejski predsjednik.

Sjeverna Koreja tvrdi da je raketa sposobna da dosegne mete bilo gdje na svijetu
Sjeverna Koreja tvrdi da je raketa sposobna da dosegne mete bilo gdje na svijetu

Nova raketna proba Pjongjanga bila je alarm za uzbunu i u Tokiju. Japanska vlada da je snažno protestovala zbog jasnog kršenja rezolucija UN.

"Japan će da radi na povećanju međunarodnog pritiska na Sjevernu Koreju, snažno ujedinjeni sa SAD i Južnom Korejom. Takođe planiram da pozovom kineskog predsjednika Si Đinpinga i ruskog predsjednika Vladmira Putina da odigraju mnogo konstruktivniju ulogu nego do sada", kaže premijer Japana Šinzo Abe.

Američki predsjednik je na novu raketnu probu Kim Džong Una reagovao na Twitteru:

"Ima li ovaj čovjek išta bolje da radi u svom životu? Teško je da će Sjeverna Koreja i Japan pristajati na ovo još dugo. Možda će Kina izvršiti mnogo veći pritisak na Sjevernu Koreju i okončati ovu besmislicu jednom za vazda", napisao je američki predsjednik Donald Trump.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da vjeruju da je raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila bila srednjeg dometa i danije predstavljala opasnost po Rusiju.

Zapadni eksperti pak kažu da bi ovo mogao biti najuspejšniji raketni test Sjeverne Koreje do sada, a ako se potvrdi da je riječ o interkontientalnoj raketi dugog dometa onda bi mogla biti dovoljno snažna da dosegne do Aljaske.

Japanska vlada je potvrdila da je raketa "uveliko dosegla visinu od 2.500 kilometara" što znači da je prešla u vasionu prije nego što se vratila u zemljinu atmosferu.

Američki naučnik koji se bavi raketama, David Wright, kaže da ukoliko je objavljeno vrijeme i razdaljina tačna, raketa bi mogla mogla imati veoma veliku krivulju putanje.

Na bazi izveštaja o vremenu i razdaljini, Wright procjenuje da bi raketa mogla imati maksimalan domet od 6.700 kilometara, što je oko 4.160 milja ako je ispaljana pri normalnoj putanji.

To bi Aljasku stavilo u njen domet.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je testiranje osudilo kao "neodgovornu" provokaciju koja krši rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN i globalne zahtjeve za denuklerizacijom Sjeverne Koreje.

Sve rakete Severne Koreje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ova raketa je posljednja u nizu koje je Pjongjang ispalio od početa juna i stiže uoči sastanka G20, grupe najrazvijenih zemlja svijeta u Hamburgu, u Njemačkoj, na kojoj će sa svojim zapadnim saveznicima učestvovati Južna Koreja i Japan.

Takođe novi raketni test stiže samo nekoliko dana nakon što su se u Vašingtonu susreli američki i južnokorejski predsjednici Donald Trump i Mun Džae-in i saglasili da treba da ostave otvorena vrata za moguće pregovore sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji.

Istovremno ovaj test, kako tvrde u Pjongjangu, Interkontinentalne balističke rakete izveden je na 4. jul, kada SAD slave Dan nezavisnosti.

Pjongjang je ranije ispaljivao rakete u vrijeme američkih praznika.

Sjeverna Koreja godinama radi na razvijanju rakete sposobne da nosi nuklerane bojeve glave koje će dosegnuti teritoriju SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG