Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov: Trump pokušava ugroziti iranski sporazum


Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije, Moskva

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da je pokušao ugroziti nuklearni dogovor između Irana i svjetskih sila, naglašavajući da bi Trumpova izjava mogla voditi do otkazivanja sporazuma.

Moskva neće podržati Washington u pokušaju da promijeni nuklearni sporazum, rekao je Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za medije na kojoj je govorio o diplomatskim aktivnostima Rusije u prošloj godini, rekao je da su posljednje Trumpove izjave usmjerene na to da "poremete" sporazum iz 2015. o nuklearnom programu Irana "što ne ulijeva optimizma i stabilnost".

"Sjedinjene Države pokušavaju da promijene nuklearni sporazum, dodajući mu ono što je apsolutno neprihvatljive za Iran", rekao je Lavrov i upozorio kako bi kolaps tog sporazuma mogao biti štetan za dijalog sa Sjevernom Korejom.

"Nažalost, naši američki kolege i dalje žele djelovati isključivo na temelju diktata, ultimatuma. Ne žele slušati stajališta drugih centara svjetske politike, pa stoga ne žele prihvatiti stvarnost formiranja višepolarnog svijeta", rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov koji je šef diplomacije od 2004. kritizirao je, uostalom, kao i više puta do sada, Sjedinjene Države po velikom broju pitanja, dok je nastojao prikazati Rusiju kao konstruktivnu silu koja nastoji ojačati stabilnost i rješavati sukobe u svijetu koje izaziva Zapad.

SAD i druge članice međunarodne zajednice optužuju Rusiju za narušavanje regionalne i globalne sigurnosti, uključujući i vojno miješanje u Ukrajinu, za podršku sirijskom režimu, kao za pokušaje utjecaja na izbore u zapadnim zemljama.

Sporazum Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije Kine i Teherana ima za cilj osigurati da Iran ne izrađuje nuklearno oružje.

U sklopu sporazuma, Teheran je dogovorio ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Međutim, Trump kaže kako će Sjedinjene Države odustati od dogovora , osim ako europski potpisnici ne riješe ono što je nazvao "strašnim nedostacima" u sporazumu.

Trump 12. januara rekao je kako će produljiti sankcije Iranu ostavljajući sporazum za sada netaknutim.

No, kazao je da bi se sporazum morao osnažiti dogovornim dodatkom u roku od 120 dana.

Teheran ustrajava na tvrdnji da se njegov nuklearni program koristi u miroljubive svrhe i odbacio je bilo kakve izmjene ugovora iz 2015. godine.

Ostali potpisnici sporazuma pozvali su Sjedinjene Države na nastavak pridržavanja postojećeg sporazuma.

Među promjenama koje Trump zahtijeva je da Iran dopusti pravovremeni nadzor lokacija koje je zatražila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i uklanjanje takozvanih "zatvaranih klauzula", prema kojima neka ograničenja iranskog nuklearnog programa istječu s vremenom.

Osim toga, Trump zahtijeva da se u sporazumu navede da su iranski nuklearni i raketni program neodvojivi jedan od drugoga, te da je lako moguće da balistički raketni program dobije nuklearnu upotrebu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je 14. januara kako Trump i njegova vlada "nisu uspjeli potkopati" nuklearni sporazum "unatoč njegovim ponovljenim naporima".

Rouhani je pohvalio nuklearni sporazum kao "dugotrajnu pobjedu za Iran".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG