Dostupni linkovi

Kina odgovorila kontramjerama na Trumpove sankcije


Foto: Detalj iz trgovine u Pekingu
Foto: Detalj iz trgovine u Pekingu

Porast tenzija između dvije najveće ekonomije na svijetu dobio je potvrdu najnovijim saopštenjem kineskog Ministarstva finansija.

Naime, zvanični Peking je mišljenja da su sankcije za preko stotinu američkih proizvoda, koje je prvi put predložio prije 10 dana, odgovor na tarife američkog predsjednika Donalda Trumpa za uvoz čelika i aluminijuma iz Kine i nekih drugih zemalja.

Kineska novinska agencija Hsinhua objavila je zvanično saopštenje Ministarstva finansija Kine na svojoj web stranici:

"Kina je suspendovala tarifne koncesije na 128 artikala američkih proizvoda, uključujući svinjetinu i voće, počevši od ponedjeljka. Komisija za carinsku tarifu Državnog vijeća Kine odlučila je da nametne tarifu od 15 posto na 120 proizvoda uvezenih iz Sjedinjenih Država, uključujući voće i srodne proizvode, te tarifu od 25 posto na osam stavki uvoza, uključujući svinjetinu i srodne proizvode..."

Ovo je odgovor na odluku američke administracije da uvede tarifu od 25 odsto za uvoz čelika i tarifu od 10 odsto na aluminijum...Kina zagovara i podržava multilateralni trgovinski sistem, međutim, suspenzija tarifne koncesije prvi je korak ka zaštiti interesa Kine, korištenjem pravila Svjetske trgovinske organizacije, saopštilo je ministarstvo finansija.

U prvim reakcijama na kinesko-američki trgovinski rat, BBC prenosi izvještaj dopisnika iz Hong Konga koji javlja da je krađa intelektualnih svojina u Kini bila iskra koja je zapalila vatru. Naime, ako strane kompanije žele da posluju u Kini, moraju predati svoju intelektualnu svojinu, kako bi dobile tu privilegiju.

Ipak, uz početak kineske odmazde sa sa tarifama, neki eksperti kažu da lansiranje potencijalnog tarifskog rata nije način da se riješi problem. Drugi, pak, odgovaraju da se Kina već godinama izvlači i da su potrebne čvrste mjere kako bi se nametnule neophodne promjene u njenom ponašanju.

Podsjećanja radi, američki predsjednik Donald Trump je 9. marta potpisao dokument o nametanju tarifa od 25 posto za uvoz čelika i 10 posto tarifu za uvoz aluminijuma, jer će to, kako je rekao, oživjeti američku ekonomiju.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo početi ovaj proces..To će biti fer proces, fer i za druge zemlje koje nas poštuju. Sa zadovoljstvom očekujem otvaranja novih fabrika za proizvodnju i preradu čelika i aluminija u SAD", naveo je Trump.

Kako prenosi CNN, američki predsjednik pripremio je više novih mjera koje su posebno usmjerene prema Kini. Trump je najavio planove za ukidanje tarifa na oko 50 milijardi dolara kineske robe, a nakon istraživanja njegove administracije o krađi intelektualne svojine iz američkih kompanija.

Najviši američki i kineski zvaničnici u međuvremenu su kroz razgovore nastojali da zaustave ovaj proces, da sve ne ode van kontrole. Međutim, do sada nije bilo uspjeha.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG