Dostupni linkovi

Ruski i kineski ministri osudili SAD zbog protekcionizma


Vang Ji i Sergej Lavrov
Vang Ji i Sergej Lavrov

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine osudili su danas ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

U izjavi u Moskvi posle razgovora sa svojim ruskim kolegom kineski ministar inostranih poslova Vang Ji oštro je kritikovao potez Vašingtona da poveća tarife na kineske proizvode.

"Ako SAD smatra da može da izvuče prednosti kroz protekcionizam, pogrešna im je računica", rekao je Vang.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je tarife na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara, koji pogađa telekomunikacije, avioindustriju i druge tehnološke proizvode.

Tramp je ostavio vremena za pregovore do 11. maja. Kina je uzvratno objavila listu proizvoda iz SAD u vrednosti od 50 milijardi dolara za koje će biti uvećena takse, uključujući soju, automobile i hemijske proizvode.

Vang je upozorio da bi potez Vašingona mogao da naškodi globalnoj ekonomiji i međunarodnoj trgovini i osudio ga kao "tipični unilateralizam i neprikirven pokušaj hegemonije".

"Međunarodna zajednica mora udruženo da se suprotstavi takvom unilateralizmu i kršenju pravila i udruženo da brani svetski privredni rast i da pomogne onima koji misle da im je sve dozvoljeno da povrate zdrav razum, rekao je kineski ministar.

Upitan kakav je ruski stav prema američko-kineskom trgovinskom sukobu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da delovanje SAD odražava jednostran pristup administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema međunarodnim problemima.

Lavrov je naveo je kao primer zalaganje SAD da se ponovo pregovara o nuklearnom sporazumu s Iranom i uslovima međunarodnog ugovora o klimi.

"To nema nikakve veze s diplomatijom. To je pokušaj da se nametnu sopstveni interesi a istovremeno potpuno zanemare interesi drugih", rekao je Lavrov.

Vangova poseta Rusiji usledila je posle posete kineskog ministra odbrane Vei Fenghea Moskvi ranije ove nedelje. Vei Fenghe je rekao da je njegova poseta signal SAD-u o sve bliskijim rusko-kineskim vojnim vezama.

"Unilateralizam je uvek loš i posebno je tako kada postane glavno sredstvo spoljne politike. Mi delimo stav Kine, uvek smo za dijalog. Kina i Rusija su više puta pokazali spremnost da tragaju za razumnim kompromisom zasnovanim na uzimanju u obzir interesa svih strana", rekao je Lavrov.

Moskva i Peking su sklopili, kako su rekli, "strateško partnerstvo" i izrazili su zajedničko protivljenje "jednopolarnom" svetu, što je izraz koji koriste da opišu američku globalnu dominaciju kako je oni vide.

XS
SM
MD
LG