Dostupni linkovi

Udruge imaju razumijevanje za Vučića oko nestalih


Memorjalni centar Ovčara u Vukovaru
Memorjalni centar Ovčara u Vukovaru

Radi se o opstrukciji srpskih institucija za koju predsjednik Vučić nije znao, poručuju udruge hrvatskih ratnih stradalnika povodom priopćenja resornog hrvatskog ministarstva da je predsjednik Vučić u Zagreb donio podatke o tri osobe koje su već identificirane. Ovo nije prvi puta da se ovakve pogreške u Srbiji dešavaju, podsjećaju poznavatelji problematike.

Sve do danas nije bilo nekih reakcija u Hrvatskoj nakon što je objavljeno da je naknadnom provjerom ustanovljeno da su tri nestale osobe za koje je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prigodom svoje posjete Hrvatskoj dostavio podatke već ranije nađene i identificirane. U vrlo benevolentnom priopćenju Ministarstvo hrvatskih branitelja kazalo je kako se radilo o dobroj namjeri srpske strane, a da je objašnjenje najvjerojatnije u tome da su dostavljeni osobni podaci vrlo slični podacima osoba za kojima se još traga.

Međutim, jedna od tema susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa udrugama ratnih stradalnika bio je i slučaj Vučićevih podataka. Za Radio Slobodna Europa (RSE) govori predsjednica Zajednice udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, koja za sve krivi srbijanske institucija, a ne Vučića.

Problem institucija: Ljiljana Alvir
Problem institucija: Ljiljana Alvir

„Svi smo uvjereni da Vučić nije mogao znati da je riječ o tri već riješena slučaja, zato što on ne bi sam sebi dopustio toliku blamažu. Star je u srpskim institucijama koje je on naslijedio i koje to sustavno rade već godinama. Mi očekujemo, kada smo mu na neki način otvorili oči, bez ulaženja u njegove razloge i ciljeve, da mora reagirati prema tim institucijama.“

Najavljujući pred dvadesetak dana Vučićev dolazak u Zagreb, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je optimistična. „Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim,“ rekla je tada. Njen ured zamolili smo za komentar fijaska sa podacima koje je Vučić donio, ali do sada nismo dobili odgovor.

Radi se vjerojatno o nenamjernoj pogrešci, ali čini se da su ovakve nenamjerne pogreške u dostavi podataka službenog Beograda o nestalima o ratu u Hrvatskoj hrvatskim vlastima – uobičajene, pretpostavlja u izjavi za naš program novinar Novog lista Boris Pavelić.

„Možemo zaključiti da je riječ o nenamjernoj pogrešci zbog sličnosti nekih podataka.“

Podsjećanje na neugodnu situaciju s Tadićem: Boris Pavelić
Podsjećanje na neugodnu situaciju s Tadićem: Boris Pavelić

Međutim, kaže naš sugovornik, ovo što je Vučić donio u Zagreb bitno je različito od poteza bivšeg predsjednika Srbije Tadića, kada je on 2010. prigodom posjete Vukovaru donio kutiju sa dokumentacijom iz vukovarske bolnice. Još se oko 300 Hrvata vodi kao nestale iz Vukovara iz 1991, i obitelji nestalih imale su velika očekivanja od te dokumentacije koju su godinama tražile od srpske strane.

„A kasnije se pokazalo da to jesu dokumenti iz vukovarske bolnice, ali iz 1984. godine! To je bilo uistinu neugodno i značilo gotovo fijasko cijelog tog zapravo dobrog posjeta 2010. godine.“

Nakon sastanka sa stradalničkim udrugama, hrvatska predsjednica je za svog povjerenika za pitanje nestalih imenovala Ivicu Vrkića. On je bio jedan od dvoje hrvatskih koordinatora mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja 1996-1998, kada je velik dio istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. do tada pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba, na miran način reintegriran u ustavno-pravni sustav Hrvatske. Vrkić je sada gradonačelnik Osijeka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG