Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatsko ministarstvo branitelja: Dostavljeni podaci o već nađenim osobama


Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Stjepan Sučić

Prema priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja nakon sastanka predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića i predsjednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe, Veljka Odalovića, čini se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom prošlotjedne posjete Hrvatskoj donio podatke za tri osobe čiji su posmrtni ostaci već pronađeni.

Kako se navodi u priopćenju, „analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba dostavljene prilikom službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Republici Hrvatskoj, ocijenjeno je kako su dostavljene u dobroj namjeri, no provjerom je utvrđeno kako se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su osobni podaci vrlo slični osobnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga.“

Kada je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 30. siječnja najavila Vučićev posjet, kazala je među ostalim - „bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim.“

Na sastanku održanom u Zagrebu na poziv hrvatske strane raspravljana su otvorena pitanja i zahtjevi obje strane, analizirani odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Glede otvorenih pitanja, koja predstavljaju srž odnosa nadležnih tijela za traženje nestalih, obje strane su suglasne o potrebi intenziviranja rada na njihovome rješavanju, navodi se dalje u priopćenju.

Radi unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995., odnosno 1996. godine te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novoga akta prilagođenoga sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu. Obje strane su ocijenile kako je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašena stajališta o nadležnostima i standardima.

Također, obje strane su dale potporu projektu „Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba“ te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba.

Dogovoreno je da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja travnja ove godine. U međuvremenu nastavit će se rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se prema potrebi, održati tematski radni sastanci, stoji u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

XS
SM
MD
LG