Dostupni linkovi

Vučić u Zagrebu: Prijateljstvo hrvatskog i srpskog naroda najvažniji interes


Velikom skupštinom krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća, na kojoj su govorili i hrvatska predsjednica i srpski predsjednik završen je dvodnevni posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Ranije tokom dana Vučić je Srbima u Vrginmostu poručio da su lojalni građani Hrvatske i da će uvijek imati podršku svoje matice.

Uzajamne čestitke na hrabrosti i uvjeravanje da je konačno otvoren pravi dijalog koji će pokrenuti rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, to su poruke koje su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslali sa posljednjeg velikog događaja na njegovoj dvodnevnoj turneji po Hrvatskoj, velike skupštine krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća.

„Trajni otvoreni međudržavni dijalog između Hrvatske i Srbije od najveće je važnosti“, poručila je pred preko 2.000 predstavnika srpske manjine iz svih dijelova Hrvatske predsjednica Grabar Kitarović.

„To je put u budućnost koju želimo našim zemljama i narodima, a samim tim i najbolja zapreka ponavljanju tragedija koje su naša dva naroda tako skupo stajala. Zato osobitu pozornost u tom smislu trebamo obratiti mladima i njihovu odgoju u duhu tolerancije.“

Predsjednik Vučić je snažno iskomplimentirao srpsku manjinu u Hrvatskoj i njezine predstavnike i kazao kako je više nego ikada potreban dijalog Zagreba i Beograda.

Republika Srbija će uložiti sve svoje napore da čuva mir sa Hrvatskom i sa hrvatskim narodom
Aleksandar Vučić

„Ovaj region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda, i ne postoji važniji, preči i viši interes. Zato će Republika Srbija uložiti sve svoje napore da čuva mir sa Hrvatskom i sa hrvatskim narodom, da uložimo u stabilnost, ali i da uložimo u identitet sopstvenog srpskog naroda.“

Na kritike iz Srbije on je odgovorio kako svojim dolaskom u Hrvatsku nije ponizio Srbiju, a svoj govor zaključio riječima „Živelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živeo srpski narod!“

Na velikoj skupštini govorili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije koji je nahvalio inicijativu dvoje predsjednika i kazao da je pravoslavlje jedini način da se očuva identitet Srba u Hrvatskoj, ali i šire, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ranije tokom dana Vučić je posjetio Vrginmost, mjesto sa većinskim srpskim stanovništvom pedesetak kilometara južno od Zagreba. Posjetio je srpsku povratničku obitelj Predraga i Dragane Lapčević u nedalekom selu Podgora, donirao deset laptopa lokalnoj osnovnoj školi i potom sat i po razgovarao sa dvjestotinjak mještana srpske nacionalnosti.

"Uvek ćete imati podršku Srbije, uvek ćete imati podršku u svojoj matici, u srpskom narodu. Vi ste lojalni građani Republike Hrvatske, a mi ćemo se truditi da svojom ozbiljnom i odgovornom politikom nijednog sekunda ne dovedemo vašu poziciju i vaš položaj u pitanje, a da – koliko je moguće – pomognemo", rekao je Vučić.

On je kazao kako su razgovori koje je jučer imao sa hrvatskom stranom bili "dobri, ozbiljni i odgovorni", da je kod hrvatske predsjednice vidio dobru namjeru i da ne razumije one koji je prozivaju zbog toga što ga je pozvala u Hrvatsku.

Po završetku susreta Vučić je dao izjavu za medije.

"Što se tiče položaja i pozicije Srba, očekujemo da bude veće poverenje između hrvatskih vlasti i srpskog naroda u Republici Hrvatskoj. Očekujemo veću podršku i veće uključivanje u rad i državnih organa, rešavanje otvorenih pitanja za pripadnike srpskog naroda, srpske zajednice. Mi smo spremni da pomognemo koliko god je to moguće, i to su konkretne stvari koje se tiču budućnosti ljudi, bilo da su Srbi, bilo da su Hrvati. Uveren sam da će i jedni i drugi osetiti pomake na bolje i zbog toga sam veoma zadovoljan", rekao je srpski predsjednik.

Hrvatski ratni veterani su željeli u Vrginmostu organizirati prosvjed protiv Vučića, ali im je to policija zabranila.

Dok vladajući pozitivno ocjenjuju Vučićev boravak, lijeva i desna opozicija kritiziraju. Premijer Andrej Plenković je podsjetio da je važno da se rješava probleme nastale u vrijeme raspada Jugoslavije i Miloševićeve agresije na Hrvatsku, zbog čega je Hrvatska do početka 1998 imala dio teritorija okupiran.

"Takve su nam devedesete onemogućile kvalitetan gospodarski i društveni razvoj i usporile put u članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Za to mi nismo dobili ispriku ni od koga", rekao je hrvatski premijer.

Socijaldemokratski zastupnik i sin hrvatskog novinara kojeg su JNA i srpske paravojne postrojbe ubile ujesen 1991. godine nakon osvajanja Vukovara Bojan Glavašević kazao je u Saboru kako je Hrvatska Vučićevim dolaskom jučer ponižena.

"To je čovjek koji dan-danas prijateljuje sa pravomoćno osuđenim vukovarskim krvnikom Veselinom Šljivančaninom i postavlja se kao njegov branitelj. Takvog čovjeka je naša predsjednica pozvala u Hrvatsku bez suglasnosti i znanja predsjednika hrvatske Vlade i tretirala ga kao uvaženog gosta. U tome leži poniženje, kolegice i kolege", riječi su Glavaševića.

Zastupnik desnopopulističkog Mosta Miro Bulj pojasnio je jučerašnji navodni incident kada je od srpskog predsjednika tražio da se ode u Glinu ispričati.

"Neka ode pravac Glina i neka se ispriča najprije svojim sunarodnjacima kojima je nanio ogromno zlo. On je kriv za zločine koji su se dogodili u Republici Hrvatskoj. Minimum pristojnosti bio bi da se taj čovjek koji je huškao tu sirotinju da stvara 'Veliku Srbiju' ispriča", kazao je Bulj.

Predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović u utorak navečer sudjeluju na Velikoj skupštini krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG