Dostupni linkovi

Bespoštedni rat kotorskih klanova


U borbi protiv mafije ni Crna Gora ni Srbija ne bilježe impresivne rezultate
U borbi protiv mafije ni Crna Gora ni Srbija ne bilježe impresivne rezultate

Prošlonedjeljno ubistvo u Beogradu crnogorskog državljanina Davorina Baltića, navodno jednog od ključnih ljudi tzv. Kavačkog kriminalnog klana, otvorilo je pitanje do kada će da traje bespoštedni rat tog i još jednog Kotorskog, tzv.Škaljarskog klana, koji već tri godine bjesni ne samo u Crnoj Gori već i u regionu i koji je za sobom ostavio 24 žrtve.

Zašto država, ni u Crnoj Gori ni u Srbiji, ne uspijeva da udari u glavu mafijaške hobotnice i baca li to sumnju kako su njeni pipci urasli u mrežu državnog, prije svega policijskog aparata?

Ni manjeg grada, ni veće mafije. Taj kuriozitet mogao bi da važi za Kotor, između čija dva zakrvljena kriminalna klana - Kavačkog i Škaljarskog, traje obračun koji po svojoj dužini, brutalnosti i broju ubijenih, nadilazi sve ostale okršaje krimi podzemlja na prostoru bivše Jugoslavije.

Cinici bi primijetili da je kraće trajao rat unutar sicilijanske Koza nostre ili kalabrijske Ndrangente, koji je drmao Italijom u drugoj polovini prošlog vijeka. A sve je počelo 2014. godine, kada je u tovaru narkotika dopremeljnom iz Južne Amerike u Špansku luku Valensija nestalo 300 kilograma kokaina, koji su navodno Škaljarci preoteli Kavčanima.

No, opozicioni poslanik Zoran Miljanić, ekspert za bezbjednost i član istoimenog odbora crnogorskog parlamenta, smatra da se tu ne radi o samo jednom gradu i dva klana, već da se iza svega kriju mnogo šire kriminalne strukture.

"Osim ta dva klana, postoji mnogo drugih klanova koji su povezani sa njima, i samim tim oni djeluju mnogo šire i mnogo dublje. Ako vidimo da su se ubistva dešavala i u Beogradu i u Španiji, u Bosni, u Baru ili Podgorici i na Cetinju, onda je jasno da je riječ o mnogo široj organizaciji sa pripadnicima koji nijesu samo iz jednog grada, nego su mnogo, mnogo šire povezani od onoga što se pretpostavlja", kaže Miljanić.

Policija i forenzičari na mjestu zločina, Podgorica, januar 2017.
Policija i forenzičari na mjestu zločina, Podgorica, januar 2017.

Zbog sve učestalijih obračuna crnogorskih kriminalnih klanova po regionu, gotovo da se zaboravilo na surove odmazde Zemunskog klana, koje i danas traju i u Srbiji i u Crnoj Gori, pa je krajem 2016. godine direktor srbijanske policije Vladimir Rebić ocijenio kako je crnogorski klan najopasniji i najjači u regionu. Stiče se utisak kako su notornim mafijašima, čija smo imena imali prilike godinama da upamtimo, podjednako dom i Podgorica i Beograd i da dvije države ne pokazuju ni snagu ni volju da dublje siđu u podzemlje i kriminalnu hobotnicu udare u samu glavu.

Da li je baš tako, pitali smo beogradskog kriminologa Dobrivoja Radovanovića.

"Suština je u tome da Srbija ima tradiciju saradnje organizovanog narko kriminala sa vrhovima države, zapravo pojedincima iz vrhova vlasti, vrhova sudstva i naročito tajnih službi. Zbog toga izostaju žestoke sankcije, zbog toga veliki dileri droge ostaju na slobodi, i zbog toga su sudski procesi u Srbiji ili fingirani ili zastarjevaju ili traju izuzetno dugo. Zašto sad dolazi do te saradnje između crnogorskog i srpskog organizovanog kriminala kao i bosanskog? Pa to je prirodno. Kriminal narko tipa ne poznaje granice, ne poznaje ništa osim zarade", naglašava Radovanović.

To što u borbi protiv mafije ni Crna Gora ni Srbija ne bilježe impresivne rezultate, ni za Zorana Miljanića nije slučajno, uprkos pokušajima dvije države da u suzbijanju kriminala postignu bolju kooridinaciju.

"Zato što je kriminal otišao ispred država. Kriminalci izgleda mnogo bolje sarađuju između sebe, mnogo brže donose odluke i mnogo brže se povezuju i reaguju, nego što to rade državne strukture. Problem je u tome što su države dozvolile da organizovane kriminalne grupe toliko finansijski ojačaju, pošto se radi o stotinama miliona dolara ili eura, ako ne i više, da države onda veoma teško mogu da se odupru i da budu efikasne u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa", komentariše Miljanić.

Crna knjiga
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Na kraju, da li je nedavno objavljivanje na Jutjubu snimka sa detaljnim informacijma o Kavačkom klanu i njegovim navodnim članovima, svojevrsna lista za odstrijel i najava dalje eskalacije mafijaških obračuna u Srbiji i Crnoj Gori?

"Ne mogu da kažem koliko će to eskalirati, ali ono što je zakonitost u nauci kad je organizovani narko kriminal u pitanju jeste da ako ga ne udarite žestoko, ako su zakoni meki i kazne blage, onda taj kriminal eskalira još više", zaključuje kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG