Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbačene optužbe o ilegalnom dronu protiv novinara u Mjanmaru


Lau Hon Meng i Mok Čoj Lin na naslovnici novina u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru danas je odustao od dodatnih optužbi protiv dvoje stranih novinara i njihovih lokalnih zaposlenih uhapšenih u oktobru zbog navodnog puštanja drona iznad parlamenta.

Lau Hon Meng iz Singapura i Malezijka Mok Čoj Lin koji rade za tursku državnu televiziju TRT biće 5. januara oslobođeni iz pritvora, kao i njihov lokalni prevodilac i vozač, pošto su odslužili dvomesečnu zatvorsku kaznu zbog ilegalnog nadletanja drona, rekao je njihov advokat.

Advokat je rekao da su vlasti odustale od težih optužbi uvoženja drona bez dozvole i kršenja imigracionih propisa za strance kada je zaključeno da novinari i njihovi lokalni pomoćnici nisu ugrozili nacionalnu bezbednost.

Vlasti takođe žele da zadrže dobre diplomatske odnose sa zemljama iz kojih su dvoje novinara, rekao je on.

Novinari i njihovi pomoćnici uhapšeni su 27. oktobra pošto su pokušali dronom da prelete preko kompleksa parlamenta u glavnom gradu Mjanmara, Nejpjidou.

U odvojenom slučaju sud Mjanmara juče je produžio pritvor za dvoje novinara agencije Rojters i zakazao njihovo suđenje za 10. januar po optužbama za kršenje državnih tajni.

Grupe za odbranu ljudskih prava i medija kritikovali su novu civilnu vladu predvođenu dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći zbog toga što nastavlja da koristi zakone iz vremena kolonijalizma kojim se preti hapšenjem novinara. Te zakone je vojna hunta koja je prethodno vladala Mjanmarom koristila da ućutka kritičare i medije.

XS
SM
MD
LG