Dostupni linkovi

Putin naredio vojsci da počne povlačenje iz Sirije


Ruski Su-24 bombareder u bazi Hmeimim
Ruski Su-24 bombareder u bazi Hmeimim

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim snagama da počnu povlačenje iz Sirije.

"Naređujem ministru odbrane i šefu Generalštava da počnu povlačenje ruskih snaga u njihove baze", rekao je Putin tokom današnje nenajavljene posjete bazi Hmeimim u sirijskoj provinciji Latakija, prvi put od njenog formiranja, prenosi agencija RIA novosti.

Ruski lider sastao se sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom i ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom, nakon čega je otputovao u Kairo, na razgovore sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem o širenju veza dvije zemlje i regionalnim pitanjima.

Rusija je davala presudnu vojnu podršku sirijskom predsjedniku u ratu u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, a milioni raseljeni od kada je počeo državnom represijom na demonstrante u martu 2011. godine.

Rusija je u septembru 2015. počela kampanju vazdušnih udara, te pokrenula vojni angažman na terenu, kako bi pomogla Asadu.

U martu 2016. Putin je naredio početak "povlačenja glavnog dijela ruskog vojnog kontingenta" iz Sirije, ali je nakon toga bilo samo nekoliko nagovještaja povlačenja.

XS
SM
MD
LG