Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo: Dve godine za prebijanje Vučićevog brata


Ilustracija

Tužilac je u Višem sudu izneo završne reči na suđenju žandarmima, optuženim za prebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014, tražeći prema preciziranoj optužnici kazne od dve, odnosno jedne godine zatvora, javlja N1.

Tužilac je precizirao optužnicu 14. novembra, u kojoj je navedeno da su sedmorica žandarma optuženi za napad na vojne policajce na službenoj dužnosti, zlostavljanje i mučenje, dok je Rade Matić, tadašnji komandant voda Niške žandarmerije optužen samo za zloupotrebu službenog položaja.

Svi optuženi su odbili da se izjasne o toj preciziranoj optužnici.

U skladu sa tim, tužilac je trazio da oni budu osuđeni na dve, a Rade Matić na jednu godinu zatvora.U završnoj reči, tužilac je rekao da je Tužilaštvo dokazalo krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret "iz iskaza svedoka, nepristrasnih očevidaca celog događaja".

Tužilac je za svedočenja 14 pripadnika žandarmerije rekao da su "lažna, pristrasna", i data sa ciljem da se nađe opravdanje za nezakonito postupanje.Naveo je da je jasno dokazan stepen krivične odgovornosti, i da su optuženi imali umišljaj da izvrše krivična dela.

Matić je, kao rukovodilac, optužen za nečinjenje, odnosno zato što nije sprečio napad.

Motiv za postupanja žandarma tužilac je pronašao u hapšenju njihovog kolege Mikice Ristića, dve nedelje pre Parade ponosa, odnosno ovog događaja. Kako je rekao, Ristić je uhapšen zbog nanošenja povreda Ranku Paniću tokom protesta zbog hapšenja Ratka Mladića.

Zastupnica oštećenih policajaca Vesna Lončar rekla je da je za njih krucijalni dokaz video snimak N1, bez koga bi odbrana neograničeno mogla da prebacuje odgovornost na oštećene.Kako je rekla, na snimku se vidi da su sa rukama na glavi, okruženi policajcima, dobili batine.

Drugi zastupnik Srđan Stefanović ocenio je da se na tom snimku jasno vidi da su oštećeni branili živu glavu.

Nakon pauze, koju je sud odredio, iznošenje završnih reči imaće advokati odbrane.

Osmorica optuženih su prvobitno bili optuženi zajedno za prebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014. godine. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva se terete Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đđorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

XS
SM
MD
LG